19 / 04 / 2024

Karşılıksız çek, gayrimenkul satışlarını da etkiledi!

Karşılıksız çek, gayrimenkul satışlarını da etkiledi!

Legalist Hukuk Bürosu Kurucu Avukatı Mehmet Ali Keser, "Karşılıksız çeke hapis cezası geri dönmesi her alanda olduğu gibi gayrimenkul satışlarına da etki etti" diyerek konuya ilişkin görüşleriniz paylaştı..



Yaklaşık 4 yıldır Ticari hayatı fazlasıyla ilgilendiren ve her geçen gün Ticari hayatın en önemli enstrümanlardan biri olan çeke güvenin azalması gündemi oldukça meşgul etmekteydi. 


Özellikle Ticaretin her alanında, gayrimenkul alım - satımlarında ve dürüst tacir kişilerin de mağdur edildiği konu olan, KARŞILIKSIZ ÇEK  konusunda yeni bir  çek kanununa ihtiyaç olduğunu belirten konunun uzmanı ve takipçisi Avukat Mehmet Ali Keser;


“Yeni Çek Kanunu'nda yapılan düzenleme ile karşılıksız çekte önce adli para cezası uygulanacak, ödenmediği takdirde bu hapis cezasına dönüştürülecek'' ifadelerini kullandı.

YENİ ÇEK KANUNUN GETİRECEĞİ YENİLİKLER VE CEZALAR NELERDİR?

Avukat Mehmet Ali Keser ; '''Karşılıksız çekte yeni dönem başladı.Çekleri karşılıksız  çıkan kişilere her bir çekle ilgili olarak 1.500 güne kadar adli para cezası getirildiğini  ve adli para cezasının ödenmemesi halinde ise hapis cezası uygulanabileceğini ifade etti. 

Karşılıksız olan çekin bedeli ne kadar ise adli para cezası da o kadar olacak. Düzenleme ile hapis cezası ertelenmeyecek, ön ödeme kapsamında olmayacak, uzlaştırma kapsamında olmayacak ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması uygulanmayacak. Sadece; Karşılıksız çek verenler eğer çeki yasal faizi ile ödemesi halinde ya da çek alacaklısının şikâyetten vazgeçmesi halinde KARŞILIKSIZ ÇEK veren kişilerin mahkûm olması için açılan davaların düşebileceğini.''' belirtti..


Avukat Mehmet Ali Keser ; AYRICA Çekleri karşılıksız  çıkan kişilere uygulanacak Yaptırımlar sadece hapis cezası ile sınırlı kalmayacağını belirterek şu hususlara da değindi.

Bir şirketin yönetiminde görev yapan, adına çek düzenlenen kişi, çekleri ödenmiyorsa başka şirketin yönetiminde görev alamayacaktır. 

Ciranta (ciro eden kişi) için de "Merkezi Sicil Sistemi veya T.C. kimlik numarası zorunlu olacak. Karşılıksız çek veren kişi başka şirketin yönetim kurulunda olsa dahi 5 yıl çek yazamayacaktır.


Çeklerin üzerinde karekod uygulamasına geçilecek, arkası yazılan çekler 3 gün içinde piyasadan çekilecektir.Yapılacak yeni düzenleme ile getirilmesi planlanan en önemli hususlardan biride karekod uygulamasıdır. Karekod uygulaması ile bankaların görmüş olduğu riski, çek alan kişilerde görebileceklerdir; Şöyleki; bilgisayar veya cep telefonu aracılığıyla, çeki veren kişiler hakkında bilgileri deyim yerindeyse sicilini görebilecektir. Bu vatandaş ne kadar zamandır çek kullanıyor, bu zamana kadar kaç yaprak çek kullanmış, daha önce verdiği çekleri ödemiş mi, bu konuyla ilgili ihtiyati tedbir konulmuş mu, hakkında haciz kararı var mı, iflas erteleme var mı gibi bir takım hususları orada görerek hareket edebilecekler.


ŞUAN KARŞILIKSIZ ÇEKLERDEKİ ARTIŞ TAM OLARAK NEDİR ?

Türkiye Bankalar Birliği(TBB)’nin son verilerine göre karşılıksız çek tutarında son 2 ayda yüzde 9’luk oranda bir azalma olsa bile karşılıksız çek adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32 oranında arttı. Sadece Nisan ve Mayıs aylarında parasal tutarı 4,4 milyar lirayı bulan 127 bin adet çek için karşılıksız işlem yapıldığı belirtiliyor.


PEKİ TÜRKİYE'DE EN ÇOK HANGİ İLİMİZDE KARŞILIKSIZ ÇEK İLE KARŞILAŞILIYOR ?

Yine eldeki verilere göre ; 2016 yılı ilk 6 ayında karşılıksız işlemi yapılan çek adedinin en fazla olduğu 5 il, sırasıyla İstanbul, Ankara, Bursa,  İzmir  ve Antalya oldu. Tutar olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bulunduğu iller arasında ilk sırada İstanbul yer alırken, bu ili Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir izledi.


YENİ ÇEK YASASINA GÖRE YARGILAMA SÜRESİNDE BİR DEĞİŞİKLİK OLACAK MIDIR?

Kesinlikle, Karşılıksız Çeklerde Yargılama Süreleri de Eskiye Göre Daha Hızlı İlerleyecektir.Karşılıksız çekle ilgili konularda daha önceden yargılamalar ceza hâkimliklerinde yapılırken, yeni düzenlemeye göre karşılıksız çekin yargılanması icra hâkimliklerinde yapılacak ve usulde icra hâkimliklerinin tabi olduğu usul dikkate alınacak olup, bu durumda daha hızlı bir yargılamayı gündeme getirecektir.


AYNI ZAMAN DA GAYRİMENKUL HUKUKU UZMANI OLDUĞUNUZU BİLİYORUZ! KARŞILIKSIZ ÇEK KANUNUN GAYRİMENKUL SATIŞLARINA NE GİBİ YANSIMALARI OLDUĞUNDAN BİRAZ BAHSEDER MİSİNİZ?

Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Mehmet Ali Keser, “Gayrimenkul satışlarında  Çek, alıcı ve satıcının ödeme konusunda sıkla başvurduğu yöntemlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. 

Dolandırıcılık riskinin en fazla durumlardan biri de çeklerin karşılıksız çıkması ile ortaya çıkmaktaydı.Şöyle ki;

Gerek İnşaat firmaları gerekse de vatandaş konut satışlarında, Çek ile sattıkları taşınmaz bedellerini, zaman zaman çeklerin karşılıksız çıkması sebebiyle çek bedellerini elde edemiyorlardı ve mağdur olmaktaydılar.Neredeyse ticari faaliyetlerinden pişmanlık yaşayan inşaat firmaları ve vatandaşlar çeklerin karşılıksız çıkması sebebiyle hüsrana uğramaktaydılar ve bu durum Emlak Konut sektörünü , Gayrimenkul Alım Satımlarını oldukça olumsuz etkilemekte ve güven sorunu yaşanmasına sebep olmaktaydı.

Yeni Çek Kanunu ile birlikte Gayrimenkul Alım Satımlarında Çek yöntemi ile ticaret yeniden canlılık kazanmış durumdadır.Kısacası; Çeke olan güven yeniden ticari faaliyetlerde kendini gösterdi diyebiliriz.


SON OLARAK KONUYA İLİŞKİN NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ ?

Öncelikle tüm Tacirlerimizi, İşletmecilerimizi ve Esnaf vatandaşlarımızı konuyla ilgili duyarlı olmaya davet ediyorum.Bu düzenlemelerle birlikte itibarını kaybeden çek, bu düzenlemeden sonra yeniden güvenli bir araç haline dönüşecektir. Tüm ticari faaliyette bulunan kişilerin karşılıksız çek ile karşılaşması durumunda haklarını arama yolunda, konunun uzmanı bir avukattan hukuki yardım alarak, yasal sürecin takibinin doğru bir şekilde yönetilmesine büyük katkı sağlayacağını da önemle belirtmek isterim.


Legalist Hukuk Bürosu Kurucu  Avukatı Mehmet Ali Keser


Geri Dön