19 / 04 / 2024

Uzun vade ve karşılıksız çek mobilyacıyı üzdü!

Uzun vade ve karşılıksız çek mobilyacıyı üzdü!

Tedarikçilerin vadeleri kısması ve karşılıksız çeklerin artmasından son yıllarda yükselişte olan mobilya sektörü olumsuz etkilendi.



Hammadde tedarikçilerinin vadeleri kısması, ortalama 12 aylık çeklerle mobilya satan sanayicilerin ödemelerini alamaması son yıllarda yükseliş trendi sergileyen mobilya sektörünü etkiledi. Son aylarda yaşanan terör olaylarının artması saldırıların yoğunlaştığı bölgelerde, karşılıksız çek sayısının artmasına ve ödeme dengesinin bozulmasına neden olurken, bu durumdan en fazla etkilenen sektör ise uzun vadelerle çalışan mobilya sektörü oldu. Vade ve finans hareketlerinin mobilya sektörünü yakından ilgilendirdiğine dikkat çeken İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı ve Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, mobilyacıların müşterilerine ortalama 12 aylık vadelerle ürün verdiğini, buna karşın hammadde tedarikçilerinin vadeleri kısarak 4 aya düşürdüğünü belirtti. Güleç, “Mobilyacılar ortalama 12 ay vadeli çeklerle satış yapıyor ve bu konudan da muzdaripler. Bunun karşılığında hammadde tedarik sektörü de vadeleri giderek kısıyor ve sektörü zorluyor. Dolayısıyla sanayicimiz müşteriyle hammadde sağlayıcısı arasında sıkışıp kaldı. Öte yandan üretici müşterisinden de ödemesini alamıyor” dedi. ‘Sektörü bankacıların insafına bırakmayalım’ Bir diğer sıkıntının bankacılık ve finans ayağında yaşandığına dikkat çeken Güleç, “Bu sektörün devam edebilmesi için finans desteklerinin olması gerekli. Bu tip istihdam ve üretim dostu, ihracata yönelik büyüyen sektörleri bankacıların insafına bırakmamamız lazım. Bu sektörün yükü ağır. İstihdamı üstleniyor. Üreticilerin özellikle finans konusunda daha fazla desteklenmesi gerekiyor. Oysa tam tersine bankacılık sektörü üreticileri zorluyor” diye konuştu. Üretici sektörden kopmaya başladı Sektördeki üreticilerin sıkıntılı günler yaşadığının altını çizen Güleç, giderek sektörden kopuşların da başlamasından endişe ettiklerini söyledi. Güleç, “Mobilya üreticisi üzerindeki baskılar nedeniyle giderek üretim kapasitesini kullanmamaya, kendini geliştirmemeye, üretimden çıkmaya başlıyor. Sanayici ticarete ya da farklı sektörlere yöneliyor. İmalattan kaçarak alım - satım işlerine ya da özellikle emlak ve inşaat sektörlerine kayıyor. Bu insanları ileride sanayiye, üretime yeniden katmak daha da zor olacak” değerlendirmesini yaptı.



Mobilyacı nakit satışa ağırlık vermeli

İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “Seçim sonrası terör olayları ve iktidar boşluğu nedeniyle esnafımızda, tüketicimizde belirsizlik ve karamsarlık oluştu. Doğu’daki olaylar, oradaki müşterilerimizi, bayilerimizi zor durumda bıraktı. Şu an çeklerini ödemede zorluk çektiğini görüyorum. En büyük tehlikelerden biri de bu. Yalnızca işlerin olmaması ya da nakit akışının yavaşlaması değil, bugüne kadar kesilmiş ve günü gelmiş çeklerin ödenmemesi sonucunda sorunların başlamasını daha büyük bir tehlike olarak görüyorum” değerlendirmesini yaptı. Ayhan, bu durumdan zarar görmemek için mobilyacıların mümkün olursa nakit satışa ağırlık vermesi ya da 6 ayı geçmemek üzere kısa vadelerle satışlar yapması gerektiğini savundu.


Bölgelere göre karşılıksız çek artış hızı


Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre Türkiye genelinde karşılıksız çek tutarı yüzde 78.2 yükselirken, artış Kuzeydoğu Anadolu’da yüzde 115, Ortadoğu Anadolu’da yüzde 146.8, Güneydoğu Anadolu’da ise yüzde 82.6 oldu.



Dünya 


Geri Dön