19 / 04 / 2024

Karşıyaka'daki Ferah Apartmanı'nda yıkıma karşı nöbet tutuyorlar!

Karşıyaka'daki Ferah Apartmanı'nda yıkıma karşı nöbet tutuyorlar!

Karşıyaka Atilla ilhan Sokağı'nda bulunan Ferah Apartmanı sakinleri, apartmanlarının sahte raporla yıkılmak istendiğini iddia etti. Konuyu yargıya taşıyan apartman sakinleri apartmanda nöbete başladı .



IZMİR Karşıyaka'da Atilla İlhan Sokak'ta bulunan Ferah Apartmanı sakinleri, evlerinin yıkılmaması için adeta gece gündüz nöbette. Apartmandaki bir daireyi satın alan kişi, binanın depreme dayanıksız olduğunu savunarak test yaptırdı. Ve iddiya göre yapılan test sonucunda apartmanın depreme karşı dayanıksız olduğu ortaya çıktı. Ancak apartmanda oturan diğer vatandaşlar, yapılan testlere güvenmiyor. Apartman sakinleri yapılan teste itiraz ederek  İzmir  1. Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açtılar.

 

ARBEDE YAŞANDI 


Apartman sakinlerinden Hasan Bozdoğan, apartmanın zorla yıkılmak istendiğini savunarak, binayı yıkmak isteyenlerinde zaman zaman apartmana gelip bazı işlemler yapmaya çalıştıklarını söyledi. 

Bozdoğan şöyle ko- Hasan Bozdoğan nuştu: "Geçtiğimiz günlerde apartmandan ses geldi, çıkıp baktığımda bazı kişilerin ölçüm yaptığını gördüm. 

Ne yaptıklarını sorduğumda, bana 'bakanlıktan geldik, ölçüm yapıyoruz' dediler. Kimlik sordum, kimlik göstermediler. Şüphelenip polisi aradım. 

Onları apartmandan çıkarmaya çalıştım ve bu sırada arbede yaşandı. Beni dövmeye kalktılar. Daha sonra polis Müteahhitler fırsatçılık mı yapıyor? 


İZMİR'de bazı müteahhit ve firma sahiplerinin kentsel dönüşüm yasasındaki boşluklardan faydalanarak insanları evlerinden uzaklaştırdıklar bir çok kez gündeme gelmişti. İddialara göre; Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ve sonra çıkarılan yönetmeliklere göre bir tek hak sahibi bile ilgili kuruma başvurarak, mevcut binanın analizini yaptırabiliyor ve riskli alan ilan ettirebiliyor. İşte bunu fırsat bilen bazı açıkgöz müteahhit ve firmalar, gözlerine kestirdikleri bölgedeki bir apartmandan önce daire satın alıyorlar ardından bizzat başvuru yapıp, apartmanı riskli alan ilan ettiriyorlar. Sonra da binanın riskli olduğuna ve üç ay içinde boşaltılması gerektiğine dair diğer hak sahiplerine tebligat gönderip işi oldu-bittiye getiriyorlar. 

geldi, adamlar kaçtı. Binamızın yıkılmasını istemiyoruz. Bina için yapılan testlerin gerçeği yansıtmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle de dava açtık. 

Biz mahkeme tarafından bilirkişilerin gelip bu binanın sağlam olup olmadığına dair karar vermesini istiyoruz." 


BİZLER MÜLTECİ MİYİZ? 



Binanın yeniden yapılması halinde 125 bin lira civarında bir bedelin kendilerinden istendiğini söyleyen Hasan Bozdoğan; "Bu binada oturan herkes yaşlı. Aynı zamanda bizlerden istenen paraları ödeme imkanımız da yok. Gidecek yerimiz yok, sokakta mı yaşayalım? Bu ülkede hiç mi savcı yok, hukuk yok. Gelip zorla insanları evinden atmaya çalışıyorlar. Ben bu ülkede kendimi çok yalnız hissediyorum. Biz eşimle ve apartmandaki diğer sakinlerle birlikte nöbetteyiz. Birimiz bir yere giderse birimiz de apartmanda kalıyor. Bu nasıl bir hayat, nereye kadar böyle yaşayacağız? Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde mi yaşıyoruz yoksa sığınmacı olarak bir başka yerde miyiz, yoksa mülteci miyiz?" ifadelerini kullandı. 


Apartman sakinlerinden Mina İsmiye (73) ise, "Evimizden çıkmak istemiyoruz. Sağlam evi yıkmaya çalışıyorlar. 

Bizden istenen paraları veremeyiz. Bizler mağdur oluruz. 

Nereye gideriz bu yaştan sonra" dedi. 

Yine apartmanda oturan en yaşlı kişilerden Nihal Erkızan (93) da; "Ben çok mağdur olurum. Bu yaştan sonra nereye giderim. Şurada kaç günlük ömrüm kaldı. 30 yıldır bu evde yaşıyorum. Yaşadıklarımız bizleri endişelendiriyor. 

Emekli maaşım huzur evine gitmeye yetmiyor" dedi. 


SAHTE BELGE YOK 


Apartmanın dayanıksız olduğunu savunan ve binanın yıkılıp yeniden yapılmasını isteyen Emine Kamburoğlıı ise, "Ben evi aldım. Binanın çürük olup olmadığını öğrenmem gerekiyordu. Bunun için müracat ettim. Ve yapılan testler sonunda binanın son derece çürük olduğuna dair rapor verildi" diye konuştu. 



İzmir 9 Eylül Gazetesi


Geri Dön