26 / 04 / 2024

Karşıyaka'nın yürüyüş haritası çıkarılıyor!

Karşıyaka'nın yürüyüş haritası çıkarılıyor!

Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Ebru Çubukçu'nun TÜBİTAK desteğiyle hazırladığı rapor, Türkiye'de bir ilk olacak. Çubukçu "Bu çalışma kentlerimizdeki yürünebilirliliğin mekansal ölçütlerine ışık tutacak" dedi



Dünya'da gelişmiş pek çok ülkede, yaygın olarak hazırlanan yüıünebilirlik haritalarının ülkemizde henüz kıstaslarının oluşturulmadığını belirten Çubukçu, yaptığı hazırlıklar hakkında Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ile Belediye Meclis Üyeleri'ne bilgi sundu.


Projeye Karşıyaka Belediyesi'nin olurları ile başladıklarını belirten Çubukçu "Bu çalışma kentlerimizdeki yürünebilirliliğin mekansal ölçütlerine ışık tutacak. İki yıl süren çalışmamız Nisan 2014 'te sona erecek. Bu süre içinde farklı kriterlere sahip 9 mahallede beş bin sokak parçasında çalışma yapıyoruz. Anketler düzenliyoruz. Çıkacak sonuçları kitap halinde raporlayacağız" dedi. Karşıyaka'da yaşadığı kentten mutlu olan insanların çoğunluğunu oluşturduğunu belirten Belediye Başkanı Cevat Durak " Dünya kenti olmayı hedeflerken bilimsel çalışmalar ışığında hizmet üretmemiz gerektiğini ortaya koyduk. Projenin hazırlanmasına her türlü katkıyı sunuyoruz. Sağlıklı kent Karşıyaka'yı bu çalışmaların ışığında hazırlayacağız. Kentsel dönüşüm gibi çalışmalar için de bu veriler kıstas oluşturmalı" diye de ekledi. Günümüzde önlenebilirliği en yüksek ve en yaygın hastalıkların başında obezite gelmektedir. Obezite ile mücadelede de en etkin yollardan biri yürüyüş imkanlarının arttırılmasıdır. 

Amerika, Kanada ve İngiltere gibi ülkelerde yürünebilirlik haritaları kent göstergeleri arasında önemli yer tutmaktadır."dedi. 


Ege Telgraf


Geri Dön