16 / 04 / 2024

Kars'ta inşaat sezonu 15 Nisan'da başlıyor!

Kars'ta inşaat sezonu 15 Nisan'da başlıyor!

Kars Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahmut Aydın, Kars’ta inşaat sezonunun 15 Nisan’da başlayacağını açıkladı. Müdür Aydın; " İlimizde üç tane yapı denetim firması bulunmaktadır." dedi..



Kars Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahmut Aydın, Kars’ta inşaat sezonunun 15 Nisan’da başlayacağını açıkladı. İl Müdürü Aydın, “2011 yılından bu yana ilimizde bildiğiniz üzere yapı denetim firmaları faaliyet göstermekte. İlimizde üç tane yapı denetim firması bulunmaktadır. Bu yapı denetim firmalarının halkımızın ve inşaat yapan tüm birimler bu firmalara tabi biz yapı denetim firmalarını denetliyoruz. Yapı denetim firmaları inşaat sezonu açıldığında şantiye denetimlerini daha sık şekilde yapacağız.” dedi.


Aydın daha sonra şunları söyledi:

“İnşaat projesine uygun şekilde yapılıp yapılmadığı ve bütün tespitlerimizi buna

göre yapacağız Kağızman ilçemizde inşaat sezonu 1 Nisan’da başlayacak. Kars merkezde ise 15 Nisan’da başlayacak.” diye konuştu.Kentsel dönüşüm hakkında da açıklamada bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahmut Aydın şunları söyledi:


“Şuan ilimizde kentsel dönüşüm çalışmaları devam etmekte ilimizde bakanlığımızca lisanslandırılmış tek bir lisanslı kuruluşumuz var. Bunun yaptığı riskli yapı tespitinde bulunuyoruz. Şuan itibarıyla 180 riskli bina tespit etmiş durumda. Toplam konut adet olarak 203’e ulaştık. Bunlardan süreci devam edenler var sonuçlananlar var bu sonuçlandırılan ve binalardan hak sahibi olan vatandaşlarımıza 2014’te il müdürlüğümüze başvurup kira yardımı alan 26 adet hak sahibimiz var. Bunları da bakanlığımızın tespit ettiği 480 bin lira bir bedel ödemesi yapılmıştır.” dedi.


KARS İLİ KENTSEL DÖNÜŞÜM RAPORU

6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Kanununun amacı Bu Kanunun amacı; afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir. Kanun kapsamında İlimizde halen 1 adet Lisanslı Riskli Yapı tespit firması faaliyet göstermekte olup; Vatandaşın talebi üzerine firmalarca binalara risk tespiti yapılmakta bunun akabinde risk tespit raporları Müdürlüğümüzce incelenerek onaylanmaktadır.


Binalarını riskli yapı olarak tespit edilen haksahipleri Ruhsat harcı, Tapu Masrafları gibi muafiyetlerden faydalanmakta olup, vatandaşlarımıza yeni ve güvenli yapılarda oturabilmeleri için Bakanlığımızca Kanun Kapsamında kira yardımı veya kredi desteği sağlanmaktadır. Kira yardımı talep eden ve başvuruları uygun görülen haksahipleri için İlimizde 515 TL kira yardımı yapılmaktadır.


Riskli yapı tespiti için İlimizde 1 lisanslı firma faaliyet göstermektedir. İlimiz genelinde toplam 225 adet yapının risk tespiti yapılmıştır. Bu yapıların 183 adedi Kars şehir merkezinde, 24 adedi Kağızman ilçe merkezinde 14 adedi Sarıkamış ilçe merkezinde,1 adedi Selim İlçe Merkezinde,3 adedi Susuz İlçe Merkezinde yer almaktadır. 225 adet yapının içerisinde bulunan 242 konut ve 116 işyeri toplamda 358 adet bağımsız birimin Risk tespiti İlimizde faaliyet gösteren Bakanlığımızca Lisanslandırılmış Kuruluşlarca yapılmıştır. Diğer riskli yapılarda süreç devam etmektedir.


Gazete Kars


Geri Dön