23 / 04 / 2024

Kartepe Zirvesi'ne Şehir ve Şehircilik teması ile devam edilsin!

Kartepe Zirvesi'ne Şehir ve Şehircilik teması ile devam edilsin!

Kocaeli’de gerçekleşen Kartepe Zirvesi’nin kapanışında konuşma yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Büyükakın, “Bilerek bir risk aldık. Kentlerdeki mutsuzluğun da ele alınacağını bile bile bu konuyu gündeme getirdik. Şehirlerde mutluluk ve mutsuzluğun sorgulanmasını istedim” dedi...



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve çok sayıda paydaşın katkısı ile yapılan Kartepe Zirvesi-2019, zirvenin değerlendirildiği kapanış oturumu ile sona erdi. 3 gün süren ve ‘Kentleşme ve Mutlu Şehir’ temasıyla adı altında yapılan Zirve’ye Türkiye ile 18 ülkeden 180’i aşkın akademisyen, siyasetçi, entelektüel ve bilim insanı katılım sağladı. Kapanış oturumuna Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Büyükakın’ın yanı sıra zirvenin paydaşlarını temsilen düzenleme kurulu üyeleri Prof. Dr. Yılmaz Bingöl-Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Prof. Dr. Veysel Bozkurt-İstanbul Üniversitesi, Prof. Dr. Dilek Demirbaş-İstanbul Üniversitesi, Prof. Dr. Haluk Selvi-Sakarya Üniversitesi, Prof. Dr. İbrahim Şirin-Kocaeli Üniversitesi katıldı.

‘Gençler istedi biz anında yaptık’

Çağdaş Kocaeli'nin haberine göre, Prof. Dr. Yılmaz’ın yöneticiliğini yaptığı kapanış oturumunda, “Gençlerimizle daha fazla konuşmaya ihtiyacımız var” diye konuşan Büyükakın, “Somut olarak bayanlar gece 22.00’den sonra durak harici istedikleri yerde inebilsinler diye bir talep geldi, bu düzenlemeyi anında hayata geçiriyoruz. Genç mekanlar tasarlamaya karar verdik. Gençler bizden bu mekanları talep etti. Buradaki hizmetlerin indirimli olmasını istediler, biz bedava olsun dedik. Onlar 7/24 kütüphane istediler, Genç Mekanlar adı altında beraber tasarlayalım dedik. Gönüllük esasına yönelik projeleri beraber geliştirmeye karar verdik. Gençlik Meclisi kurmaya karar verdik, burada gençlerimiz önerilerini Büyükşehir meclisine iletsinler istedik” dedi.

‘Bu zirvede bilerek risk aldık’’

Kartepe Zirvesi ne Şehir ve Şehircilik teması ile devam edilsin!

Bu zirvenin bir farkındalık oluşturmasının en büyük kazanımlarından olduğunu söyleyen Büyükakın, sözlerine şu şekilde devam etti:“Bilerek bir risk aldık. Kentlerdeki mutsuzluğun da ele alınacağını bile bile bu konuyu gündeme getirdik. Şehirlerde mutluluk ve mutsuzluğun sorgulanmasını istedim. Sürekli iyileştirmede çıtayı yükseltelim istedim. Var olanla yetinmeden sürekli iyileştirmeliyiz. Mutlu şehir dediğimizde aslında bir vizyon ortaya koyuyoruz. O vizyon aynı çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak gibi, bir vizyon olsun. Şehirde asıl olanın insanların mutluluğu olduğunu vurguladık. Burası bir başlangıç, insanımızın nasıl mutlu olabileceğinin hedefini koyacağız. Vizyon; ne kadar yaklaşsanız da bir sonraki aşamaya gidilecek hedeftir.”

‘Kocaelinin markası olmalı’

Yol haritası çizmelerinin bundan sonraki hedefleri olduğunu belirten Büyükakın, “Sadece konuşmayacağız, konuştuklarımızı hayata geçireceğiz. Burada üç önerim var. İlki; zirveden mutlaka projeye geçiş yapmalıyız. Söylenen söz uçup gitmemeli. Somut projeler olarak hayata geçirilmeli. ‘Akıllı şehir, kültür ve sanat, spor, sivil toplum ve katılımcı yönetim, mimari ve estetik, kentsel yenilenme ve kentsel dönüşüm, gençlik, kadın, engelliler, yaşlılar, sıfır atık, sosyal yardım, istihdam ve şehir ekonomisi, eğitim, turizm, marka’ alt çalışma grupları oluşturulmalı. Kartepe Zirvesinin kentin bir markası olması için kentle ele ele vermeliyiz” tavsiyelerinde bulundu.

‘Mutlu şehir bu mu?’ sorusu

İkinci önerisini izleme ve koordinasyon yapılması şeklinde ifade eden Başkan Büyükakın, “Yapılanlar sürekli gözden geçirilmeli ve alt gruplar arasında koordinasyon sağlanmalı. Bunun için şehir araştırmaları ve kent politikaları enstitüsü kurulması gerektiğini düşünüyorum. Şehrin sürekli olarak gelecek araştırmalarının yapılacağı bu enstitü üniversitelerimizle iş birliği halinde hızla projeleri hayata geçirecek. Sürdürülebilir kalkınma; beraberinde sosyal yardımlaşma, sanat ve kültürle ilgili standartları da içinde barındırır. Bunun için hızla bir izleme mekanizması kurulmalı. Bu bizim için de hem ilerleme, hem de hesap verme mekanizması olmalı. Bunu bir sorumluk olarak görüyorum. ‘Bu mu mutlu şehir?’ soruları sorulsun istedik. Biz giyotinin altına başımızı uzatıyoruz ama böyle çıtayı yükselttikçe bir şeyler değişecek. Bu Kocaeli’yi ve bizi örnek alan şehirleri daha güzel, mutlu şehirler haline getirecek”  açıklamasını yaptı.

‘Davos zirvesi gibi olabilir’

Başkan Büyükakın, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı, “Üçüncü önerim; zirveye insan, şehir ve şehircilik temasıyla devam edelim. Bundan sonraki zirvelerde de bu tema devam etmelidir. Kartepe Zirvesi mutlu şehir standardıyla devam ederken, bir marka olma şansı da artacaktır. Bu zirve şehir ve şehirciliğe dair akademik bakış açılarının getirildiği ve dünyanın neresinde olursa olsun örnek uygulamaların paylaşıldığı bir platform olsun. Akademisyenlerin burada anlattıkları projeye dönüşsün. Türkiye’den ve dünyadan örnekler anlatılsın, bir network oluşsun. En önemlisi farkındalığın oluşturulmasıydı. Bence bunu kendimizi sorgulatma pahasına başardık. Bu zirve bir marka olacak ve gelecekte bunu herkes görecek. Sizlerden de bu idealimize ulaşma noktasında bize destek olmanızı rica ediyorum. Kartepe Zirvesi, Davos gibi bir zirve olabilir, ben buna inanıyorum. Bu kentte buna inansın.”

Emine Erdoğan: Akıllı, mutlu ve kültürlü şehirler inşa edilmeli!


Geri Dön