26 / 04 / 2024

Kasım ayına ne kadar emlak vergisi ödenir?

Kasım ayına ne kadar emlak vergisi ödenir?

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince tüm taşınmaz mal sahipleri tarafından ödeniyor. Vergi ödemeleri taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Peki, Kasım ayına ne kadar emlak vergisi ödenir?



Kasım ayına ne kadar emlak vergisi ödenir?

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince tüm taşınmaz mal sahipleri tarafından ödeniyor. Vergi ödemeleri taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor.


Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde vergi ödemesi tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde vergi ödenebiliyor. Ayrıca e-belediye sistemini kullanan belediyelere internet üzerinden de ödeme yapılabiliyor.


Emlak vergisi senede iki taksitte ödeniyor. İlk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılan verginin ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor. Peki, Kasım ayına ne kadar emlak vergisi ödenir?


Binalarda emlak vergisi oranları:

Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde emlak vergisi oranları:

Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Hesaplama örneği:

Taşınmaz türü: Mesken

Belediyesi: Büyükşehir

Taşınmazın değeri: 150 bin TL

Vergi bedeli: 300 TL


Buna göre ilk taksit döneminde 150 TL; ikinci taksit döneminde ise diğer 150 TL'nin ödemesi yapılıyor.



Emlak vergisi borç sorgulama işlemleri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön