24 / 04 / 2024

Kasım Pırlant AVM'den sonra enerjide de büyüyecek!

Kasım Pırlant AVM'den sonra enerjide de büyüyecek!

ABD'de 9 AVM sahibi olan işadamı Kasım Pırlant İzmir'e yaptığı yeni yatırımlardan sora İstanbul'a da AVM yapmayı planlıyor



Şikago'da dokuz AVM ve üç şirketin sahibi olan Kasım Pırlant, 2005'te yatırım kararı aldığı İzmir'de son yatırımını 100 milyon TL'ye yaptı. Pırlant, şimdi İzmir'in yanı sıra İstanbul'a da AVM yapmayı düşünüyor

Adını, önce iş hayatına garsonlukla başladığı ABD'nin Şikago kentindeki 100 milyon dolara ulaşan alışveriş merkezi (AVM) yatırımlarıyla duyuran, ardından 2005 yılında yaşama başladığı İzmir'e dönme kararı alıp TMSF bünyesine geçen EGS Park'ın borçlarını ödeyerek satın alan işadamı Kasım Pırlant, şimdi yeni bir yatırım daha yapıyor.

100 milyon TL'lik yatırım bütçesine sahip olan ve bin kişiye istihdam yaratacak Ege Park Balçova Alışveriş Merkezi'ne yaşam veren Pırlant, bugünlerde, başta sıcak bakmadığı İstanbul için de yatırım planlıyor.
Yeni yatırımları hakkında konuşan Pırlant, iki yıl önce  İzmir  Ekonomi Üniversitesi'nden aldıkları inşaat halindeki 23 katlı binada yatırıma başlayarak önce Best Buy mağazasını açtıklarını kaydetti. Pırlant, "Ege Park kompleksi içinde altı ay önce açılan Best Buy mağazası İzmir'de teknoloji pazarının çekim noktası haline geldi. Bu coğrafyadaki ilk yatırımını şehrimize yapan Best Buy'u İzmir'e getirmek için kişisel olarak çok çaba sarfettim. Ege Park Alışveriş Merkezi bölümünün resmi açılışını da 19 Haziran'da yapacağız. Binanın 25 bin metrekarelik bölümünde oluşturulan alışveriş merkezinde 75 mağaza ve İzmir'de bulunmayan birçok marka bulunacak" diye konuştu.

İzmir'e de İstanbul'a da yatırım
İzmir'de AVM yatırımlarına ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Pırlant, kentin nüfus olarak bu kadar yatırımı kaldıramayacağını, ancak, özellikle işsizliğin azalması paralelinde yüksek bir potansiyeli olduğunu vurguladı.
Bu yüzden İzmir'de yatırıma devam edeceklerinin altını çizen Pırlant, "Kriz döneminde 100 milyon lira gibi bir yatırım yapan iki üç şirketten biriyiz. Belli lokasyonlarda araştırmalarımız devam ediyor. Ama artık İstanbul'u da düşünüyorum. Bazı teklifler alıyoruz. Şu anda düşünce aşamasında ama o pazara da girmek istiyoruz. Anadolu kentlerinden de çok sayıda teklif geliyor fakat şu anda düşünmüyoruz."

OTEL YATIRIM YANGIN MERDİVENİNE TAKILDI
Bu arada alımla ilgili dava sürecine devam ettikleri Konak Pier AVM'de de sorunları aşar aşmaz yatırım planladıklarını bildiren Kasım Pırlant, "İzmir'deki ilk AVM'miz olan Ege Park Mavişehir'de yenileme yatırımı düşünüyoruz. Bu arada Ege Park Balçova AVM kompleksi içinde yer alan 21 katlık binayı otel olarak düşünüyoruz. Uluslararası bir zincirle mutabakata da vardık. Ancak aralık ayında değişen yönetmelikle ilave yangın merdiveni istenmesi nedeniyle otel projesini şimdilik iptal etmek durumunda kaldık. Bu bölümü iş merkezi olarak değerlendireceğiz.

İLK SERMAYESİ 100 DOLAR, İLK İŞİ ABD'DE GARSONLUK
Kasım Pırlant, başarılı bir girişim hikayesinin mimarı. İlk sermayesi Dünya Talebe Yardımlaşma Derneği'nden aldığı 100 dolar ve onunla satın aldığı uçak bileti olan Pırlant, İngilizce bilmeden 1973 yılında gittiği ABD'de önce garson, sonra aşçı yardımcısı olarak çalışmaya başladı.

Ücret yüksek, serde de girişimcilik olunca okulu bırakan Pırlant, çok değil, bir yıl sonra bir lokanta satın aldı. 1978'de emlak kulvarına girme kararı aldı. Kendi deyişiyle, "akıllı yatırımları" sonucunda tarih, 1985'i gösterdiğinde Şikago'da, daha sonra, sayıları dokuza ulaşacak alışveriş merkezleri için ilk adımı attı. 2005 yılında memleketi İzmir'e de yatırım yapma kararı aldığında Şikago'da şirket sayısını üçe, alışveriş merkezi sayısını ise dokuza çıkardı.

EGS'nin mağazlarını tek tek satın aldı
Denizci bir aileden gelen Pırlant İzmir'de önce TMSF bünyesindeki EGS GYO'nun İş Bankası'na olan borçları yüzünden büyük sıkıntılar yaşayan EGS Park Mavişehir Alışveriş Merkezi için özel bir çözüm geliştirdi. 37 milyon TL'ye icradan tek tek 154 mağazayı satın aldı. 2005 yılındaki bu büyük operasyondan sonra İzmir'de yatırım planlarını tek tek uygulamaya alan Pırlant, bir yandan Şikago'da da yatırıma devam etti. Pırlant'ın şimdiki yatırım yapmayı düşündüğü sektörler alışveriş merkezleri ve enerji. Alışveriş merkezlerinde rota öncelikle İzmir, sonra İstanbul. Pırlant, enerjide de yine İzmir ve çevresini düşünüyor.


Geri Dön