19 / 04 / 2024

Kasımpaşa'daki Divanhane eski karakol binasının yıkımı mecliste!

Kasımpaşa'daki Divanhane eski karakol binasının yıkımı mecliste!

İstanbul Kasımpaşa'da bulunan Divanhane eski karakol binası için alınan yıkım kararı meclis gündemine taşındı. CHP'li Kaya, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP  Ankara  Milletvekili Yıldırım Kaya, İstanbul Kasımpaşa'da bulunan Divanhane eski karakol binası için alınan yıkım kararına ilişkin soru önergesi hazırladı. Kaya, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Kaya, ''Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98, TBMM İçtüzüğü'nün 96 ve 99'uncu maddelerine uygun olarak, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim'' diye konuştu. 

Kaya, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Kültür Bakanlığı Koruma Kurulu 2015 yılında, 19. yüzyılda Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan, İstanbul Kasımpaşa'da bulunan Divanhane Eski Karakol Binası'nın yıkımına karar vermiştir. 2021 yılı Ocak ayında tarihi binanın duvarları yol genişletme çalışması gerekçesiyle iş makineleri tarafından yıkılmaya başlanmıştır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi "Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu" (KUDEB) ekipleri tutanak tutarak tarihi binanın yıkımı durdurmuştur. Ancak yıkıma bir gün sonra devam edilmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi projeye gerekçe gösterilen yol güzergahını değiştirerek Koruma Kurulu'na iptal başvurusunda bulunmuştur. Kültür Bakanlığı 2. Nolu Koruma Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yıkım iptal talebini Üye Ahmet Yılmaz'ın imzasıyla reddederken, yazıda "İBB erkekse şikayetini üst kurula yapsaydi” cinsiyeti ifadelerine de yer vermiştir. Yol yapmak için İstanbul'un tarihinin yıkılarak yok edilmesi kamuoyunda da büyük tepkiyle karşılanmıştır.''

Kasımpaşa daki Divanhane eski karakol binasının yıkımı mecliste!

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker'in soruları:
1. Bakanlığınız tarafından 19. yüzyılda Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan, Divanhane Eski Karakol Binası"nın yıktırılması tarihimize ihanet değil midir?

2. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi binanın yıkılmaması için yol güzergahını değiştirerek yıkım kararının iptal edilmesi talebi neden reddedilmiştir.

3. Kültür Bakanlığı 2. Nolu Koruma Kurulu Üyesi Ahmet Yılmaz'ın imzasıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesine yanıt yazısında "İBB erkekse şikayetini üst kurula yapsaydı"  cinsiyetçi ifadeleri Bakanlığınız tarafından nasıl değerlendirilmiştir?

4. Divanhane Eski Karakol Binası'nın yıkımını Bakanlığınız tarafından durdurulacak mıdır? 

Divanhane Eski Karakol Binası'ndaki yıkım tartışmaları büyüyor!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com 


Geri Dön