25 / 04 / 2024

Kastamonu'ya 2015'te 50 milyon TL yatırım yapılacak!

Kastamonu'ya 2015'te 50 milyon TL yatırım yapılacak!

Belediye Başkanı Tahsin Babaş, görevdeki bir yılını değerlendirdi. 2015 yılında ise 50 milyon TL'lik yatırım yapmayı planlıyoruz. Vadi Park projesi dışındaki kalan projelerimizin hepsine start vereceğiz.



Belediye birim müdürleri ve basın mensuplarının yanı sıra toplantıda, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Kayıkçı, AK Parti İl Başkanı Halil Uluay, AK Parti Merkez İlçe Başkam Ahmet Namlı ve bazı sendika başkanlarıyla mahalle muhtarları da yer aldı. Belediye Toplantı Salonu'nda başlayan bir yılın değerlendirmesi öğle yemeğinin ardından tamamlanan ve devam eden bazı projelerin yerinde incelenmesiyle son buldu. 

Belediye Başkanı Tahsin Babaş, yaptığı bir yıllık değerlendirmede şunları söyledi: 


"HALKIMIZ ŞEHRİ DÜNYA MARKASI YAPACAĞINA İNANDIĞI KADROLARI GÖREVE GETİRDİ" 


"Bilgi, beceri, hizmet ve üretkenlik demek olan belediyecilik mesleğimi 25 yıl gurur ve onurla sürdürdükten sonra, 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Seçimlerinde Belediye Başkan adayı olarak halkımızın huzuruna çıktım ve seçim sonucunda halkımızın teveccühü ile Belediye Başkam seçildim. 30 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde daha güzel bir Türkiye ve daha güzel bir Kastamonu için, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmak için, hizmet ve yatırımlar yapmak için, inançla, azimle, cesaretle, halkımızla bir ve beraber olarak, büyük bir değişim rüzgarıyla yola çıktık. Bu yolda halkla birlikte hep daha iyiye daha güzele ulaşmak için, hizmet aşkımızla durmadan yürüyoruz. Bildiğiniz gibi, seçim dönemimizde Kastamonu'nun geleceğine yönelik olarak hazırladığımız birçok projemizin tanıtımını yaptık. 


Evliyalar şehri, şehitler beldesi güzel Kastamonu'nun güzel insanları, verdikleri kararla, her zaman ne kadar fazilet, basiret ve feraset sahibi olduklarını göstermişlerdir. İşte bunun için bu güzel şehrin güzel insanları her türlü güzel hizmeti hak etmektedirler. Belediye Başkanlığı görevine başladığım günden bu yana geçen kısa süre içinde, seçim sürecinde vaat ettiğim projelerimi hayata geçirmek için kollan sıvadım. Belediye Başkanlığı olarak bir yıl boyunca aralıksız bir şekilde yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde birçok önemli hizmete imza atmış bulunuyoruz. Hizmetlerimizi gerçekleştirirken şehrimizin köklü geçmişi, tarihi ve kültürel yapısı, halkımızın samimiyeti, güveni, iyi niyeti ve bizlere verdiği destek, çalışma azmimizi en üst noktalara taşımıştır. Şunu özellikle belirtmek isterim ki ben Belediyecilik kavramının sadece içinde bulunduğumuz zaman dilimi için değil, gelecek nesilleri, oluşacak yenilikleri, geleceğe dair gerçekleşmesi beklenen tüm ihtimalleri göz önüne alarak değerlendiriyorum. Bu çerçevede adımlarımızı atarken, Kastamonu'nun geçmişinden gelen kültürel değerlerini ve özelliklerini koruyarak onu yarınlara güçlü bir şekilde taşımayı ve gelecek nesillere de güçlü bir şekilde teslim etmeyi amaçlıyor. 

Biz, belediyeciliğin sadece yol, su ve kaldırım işleri yapmak olmadığını, sosyal hizmet boyutunu da içeren bütünsel bir idari mekanizma olarak hayatın her alanında vatandaşlara hizmet götürmek olduğunu biliyoruz. Gayemiz bu şehirdeki tüm vatandaşlarımızın yaşam kalitesini arttırmak, muhtaçlara yardım elimizi uzatmak, kadınlara, gençlere ve engelli vatandaşlara sosyal aktivite alanları kazandırmak ve onların geleceğe ümitle bakmalarını sağlamaktır. Bu anlayış içerisinde Belediye Başkanlığı makamı 'Halka hizmet, Hakk'a hizmettir' prensibinin ifadesi olan hizmetlerin en güzel şekilde yapılabileceği, eserlerin ortaya konulabileceği kutsal bir makamdır. 


"TARİHİ VE KÜLTÜREL VARLIKLARIMIZI AYAĞA KALDIRACAĞIZ" 


Senelerce tarihi ve kültürel varlıklarımızı ayağa kaldırmamız gerekli dedik. Ama hiç bir şey yapmamışız. Şimdi ciddi bir şekilde yapmaya başladık. Bunun önemi önümüzdeki yıllarda görülecektir. Bir lira bulsam konağa yatırıyorum. Bundan da pişman değilim. Tarihi ve kültürel alanlar gerektiği şekilde korunacak, onarılacak ve hayata geçirilecek. Kaynak bulabildiğim kadar bu işin üzerine gideceğim. Biliyorum ki Kastamonu'nun gelecekteki umudu, gelecek nesillere bırakabileceğimiz en büyük çalışma tarihi ve kültürel varlıkların korunması ve yeniden hayata kazandırılması olacaktır. Bugüne kadar birçok konak satın aldık. Almaya da devam edeceğiz. Sokak sağlıklaştırma ve cephe iyileştirme çalışmalarımızda devam ediyor. Beyçelebi Mahallesi 125.Yıl Caddesi'nde l.Etap çalışmamızı tamamladık. Bakırcılar Çarşısı'nda da çalışmalarımız devam ediyor. Kurşunlu Han ve bölgesinde ise Arnavut kaldırımı çalışması gerçekleştiriyoruz. 


"BEN MUSLUK DIŞINDA BAŞKA BİR YERDEN SU İÇMEM" 


Alt yapıda çok sorunu olmayan illerden biri durumundayız. İçme suyu açısından çok ilerideyiz. Vatandaşlarımızda musluktan su içmeme kanısı var. Ben daha musluk dışında başka yerden su içmedim. Biz musluğu açarız, suyu musluktan içeriz. Evime şişe su girmez. 25 yıl hem bu işin içinde olacağım, hem de dışarıdan hazır su alacağım. Kastamonu içme suyu çok kaliteli olduğunu açıklıkla söyleyebilirim. Bir tane bakteri bile barındırmıyor. Çok güzel tesislerimiz var. Barajdan aldığımız noktada bile bakteri gelmiyor. Her gün tahlillerimiz yapılıyor, suyumuz kontrol ediliyor. Kastamonululara sesleniyorum ve musluklarından su içmelerini istiyorum. En güvenilir su musluk suyudur. 


"EN BÜYÜK SORUN SİGARA İZMARİTLERİ!" 


Belediye sınırları içinde bulunan tüm mahallelerin çöplerini, belirlenen saatte gecikmeden toplanmasını sağlamak için, Temizlik İşleri Müdürlüğü her gün 24 saat vardiyalı olarak çalışmakta. Çöpler, mahallelerden periyodik olarak hidrolik sıkıştırmak çöp kamyonları kullanılarak bazı mahallelerde poşet sistemiyle bazı mahallelerde ise konteyner sistemiyle toplanmaktadır. 

En büyük sorunumuz sigara izmaritlerinin yerlere atılmasıdır. Belirli noktalara sigara küllükleri koyduk ve bunların sayılarını arttıracağız. 

En temiz illerin başında geliyoruz. Bilindiği gibi Katı Atık Depolama Tesisi hizmete başladı. Kuzeykent'teki mevcut alan ıslah edilecek. Katı Atık Depolama Tesisi'ne gönderdiğimiz atıkların ayrıştırılması gerekiyor. Ambalaj atıklarını ayrı toplamamız gerekiyor. Ambalaj atığını tesiste depolamamız doğru değil. Bu nedenle Mavi Bidon Uygulaması başlatacağız ve çöpleri yerinde ayrıştıracağız. 


75 BİN HEMŞEHRİMİZLE İFTAR AÇTIK 


2014 yılında 75 bin hemşehrimizle birlikte orucumuzu açtık. Bu sosyal belediyeciliğin bir ürünüdür. Halkımız bizi yanında görmek istiyor. 

Bizde bunu gerçekleştiriyoruz. Şehri Ramazan etkinliklerimiz bu senede devam edecek. 


TIR GARAJl'NDA SONA GELDİK 


TIR Garajı Projemiz 1.5 aya bitecek. Ondan sonra şehir içinde bir tane TIR barındırmayacağım. Şimdi müsaade ediyoruz çünkü TIR garajımız yok. Biz bu projeyi bitirdikten sonra kamyon yada TIR'larm sokak aralarına çekilmelerine izin vermeyeceğiz. Asri Mezarlık Projemizde devam ediyor. Bu projenin yaklaşık maliyeti ise 3.5 milyon lira civarında. Bu çalışmamızı da en kısa sürede tamamlayacağız. Vatandaşımız bize benim cenazem var dedikten sonra tüm cenaze hizmetleri yerine getiriliyor. 



"TÜRK DÜNYASI GÜNLERİ'NDE ETKİNLİK DÜŞÜNMÜYORUM" 


Türk Dünyası Günleri'ni gerçekleştirdik. Türk Dünyası Günleri'nde istediğimiz performansa ulaşamadık. Biz güzel program hazırladık ama katılım az oldu. Yaptıklarımızın karşılığını bulamadık. O nedenle bu sene etkinlik düşünmüyorum. 



"CADDE BOYUNDA PARKLANMAYI YASAKLAYACAĞIZ" 


Otopark yaptıktan sonra ana caddede parklanmayı yasaklayacağız. Cadde boyunda gün içinde toplam 300 araç oluyor. Trafiği park halindeki bu araçlar zorluyor. Belediyemiz önünde iki katlı ve 350 araçlık yer altı otoparkı yapacağız. 

Şehir Parkı'nda 200 araçlık bir otopark yapacağız. Ayrıca Etli Restaurant yanında 150 araçlık bir otopark yapacağız. Parkomat pahalı olduğu için otopark avantajlı olacak. Otoparklarda yapişlet modelini uygulayacağız. 


"SOSYAL MARKET PROJEMİZ HAYATA GEÇECEK" 


Belediyemiz muhtaç vatandaşlara nitelikli hizmet sunmak ve ihtiyaçlarına göre yardım yapabilmek amacıyla Sosyal Market projesini hayata geçirecek. Günümüzde yeni bir boyut kazanmış sosyal yardımların, sosyal belediyecilik anlayışıyla pekişmesinin sonucunda 'Sosyal Market' projesi ortaya çıkmıştır. Bu proje Kastamonu'da ikamet eden ve yardıma muhtaç vatandaşlarımıza modern çağın niteliklerine yakışır şekilde destek olmak üzere kurulacaktır. 


İlk etapta süper market mantığıyla çalışacak olan Sosyal Market'te gıda, giyim ve temizlik ürünleri bulunacak. Sosyal Market projesi alışagelmiş yardım faaliyetlerinin dışında yeni bir konsept, yenilikçi bir hizmet modelidir. Proje daha önce sadece kamu kurumları eliyle yapılan yardımlara hayırseverlerin desteği için teşvikte bulunulmuş yenilikçilik ve şeffaflık anlayışıyla tabiri caiz ise zenginden alıp fakire verme modeli benimsenmiştir. 


"YAŞLI BAKIM HİZMETLERİ MERKEZİ KURACAĞIZ" 


Kastamonu Belediyesi olarak Yaşadığı Yerde Yaşlıya Bakım Hizmetleri Merkezi kuracağız. Ev ortamında yaşlının desteklenmesi ve toplumdan soyutlanmadan yaşamına devam etmesi amacıyla kurmayı planladığımız bu merkez üyelerin günlük yaşamını kolaylaştırırken onlara yalnız olmadıklarım hissettirmeyi ve gördükleri ilgi, sevgi ve şefkatle onurlu bir yaşam sürdürmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu Merkeze, Kastamonu Belediyesi sınırları içinde ikamet eden, eşiyle veya yalnız yaşayan, 60 yaş üzerinde, asgari ücretin altında gelire sahip olan her birey şahsen veya birinci dereceden akrabalarının aracılığıyla başvurabilecektir. Merkezde oluşturulan 3-5 kişilik ekiplerle, evdeki günlük rutin işlerini yapmakta zorlanan yaşlılara destek olarak temizlik hizmetleri verilecektir. Bakım hizmetleri, kimsesi olamayan bakıma muhtaç üyelere, talep etmeleri halinde, malzemeleri kendilerine ait olmak üzere yemek yapılacak ve bulaşıkları yıkanacaktır. Ciddi sağlık sorunları olan, yalnız yaşayan ve bakıma muhtaç üyelerin beden temizliği, sakal ile tırnak kesimi ve bakımlarını da Evde Yaşlı Bakımı Merkezi üstlenecektir. Yaşadığı Yerde Yaşlıya Bakım Hizmetleri Merkezi bünyesinde; 1 doktor, 1 sosyal hizmet uzmanı, 1 psikolojik danışma ve rehberlik uzmanı, 2 hemşire, 4 temizlik personeli ve 1 araç şoförü çalıştırmayı planlıyoruz. 


"HARİKALAR DİYARI PROJESİ BİTME AŞAMASINA GELDİ" 


Harikalar Diyarı Projemiz ise bitme aşama- ; sına gelmiştir. Yüzde 70 seviyesine ulaştık. Bu proje kapsamında kafe ve restaurant, süs havuzu, elektrikli gezi treni, masal kahramanı hey- ı kelleri, engelsiz oyun grubu, tırmanma aleti, figürlü döner platformu, ahşap ikili salıncakları, dönerli atlı salıncakları, yaylı hayvan figürleri, HDPE panel fil yaylı figürleri olan özel tasarımlı çocuk oyun grupları, kamelyalı oturma alanları ile at arabası figürlü kamelya yer almaktadır. Üç ay içerisinde burayı bitireceğiz. 


"BU PROJE BİTMİŞ OLSA BAŞKA BİRŞEY İSTEMEM" 


Kentsel Sit Alanının Lazer Tarama Teknikleri ile Dokümantasyonu 3 Boyutlu Kent Modeli çalışması başlattık. Bu çalışmada kent merkezinde bulunan sit alanlarındaki tüm binaların rölöve ve sokak siluet projelerinin Lazer tarama tekniği ile taranması işidir. Bu sayede kültür varlıklarımızın turizme kazandırılması için büyük adım atılmış olunacaktır. Sadece proje maliyeti 8 ila 10 milyon lira arasındadır. Önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacağız. Bu proje bitmiş olsa başka hiç bir şey istemem. Çünkü eski Kastamonu'nun tam anlamıyla ayağa kaldırılması benim en değer verdiğim projelerin başında geliyor. Bu projeyi gerçekleştirirsek Dünya Kültür Mirası Listesi'nde en ön sıralarda oluruz. Biz bu adımı atabilirsek turizm kendiliğinden gelir. 


"50 MİLYON TL YATIRIM YAPACAĞIM" 


2014 yılında toplam 37.5 milyon TL'lik yatırım yaptık. 2015 yılında ise 50 milyon TL'lik yatırım yapmayı planlıyoruz. Vadi Park projesi dışındaki kalan projelerimizin hepsine start vereceğiz.

 

Projelerimizi hızla gerçekleştirmek için İller Bankasından kredi kullanarak aylık 500 bin TL olarak geri ödemesini yapacağız. Mali açıdan bunu kaldırabilecek güçteyiz. 


"BULVAR PROJESİNDE ALT YAPI ÇALIŞMALARINI BAŞLATTIK" 


Vizyon projelerimiz arasında yer alan bulvar projeleriyle ilgili gerekli alt yapı çalışmalarını başlattık. Güzergah üzerindeki yapıları alarak veya takas ediyoruz. Ciddi manada maliyet gerektiren bir proje. İhalesi iki yılı bulabilir. Uzun vadeli bir proje. 


"KARTLI SİSTEME BİR BUÇUK YIL İÇERİSİNDE GEÇİLECEK" 


Halk Otobüslerinde bir buçuk yıl içerisinde kartlı sisteme geçiş sağlanacak. Bir ay içerisinde ise tüm otobüslere kamera sistemi takılacak. Böylece otobüsten gelen şikayetleri buradan rahatça inceleyip kimin suçlu olduğunu ne yaptığını da görebileceğiz. 


"OTEL PROJESİ BİR YIL İÇİNDE BAŞLAYACAK" 


Hasan Doğan Spor Tesisleri'yle Kuzeykent Pazar yeri arasında kalan bölgede düşünülen proje Batı Karadeniz Bölgesi'nin en büyük yaşam alanı. Her türlü yaşam alam var. Toplam 12 bin metre kare kapalı alana sahip bir proje. 

Burada 150 odalı otel, 200 kişi kapasiteli yurt, spor alanı, 2 bin kişilik amfi tiyatro, otopark alanları, halk eğitim merkezi, 14 mini kiosk ve botanik park gibi alanların bulunacağı proje. 

Rekreasyon alanı olduğundan çok güzel bir yaşam alanı olacak bu proje maliyeti yüksek. 

Kısmi kısmi teklif edenler olursa öyle de olabilir. 

Bunu yap işlet devret de olabilir. Kaynak bulursam hızla belediye olarak da başlayabilirim. 


"ŞEHİR PARKI'NDA SONA GELİNDİ" 


Projede sona geldik. Tapuların gelmesi kaldı sadece. Mayıs ayı içerisinde ihaleye çıkacağız. 

Burası zaten 20 yıldır üzerinde durulan ancak başlanamayan bir proje. Anıtlar kuruluyla olan bir sorun vardı. Biz anıtlar kurulunu ilimize davet ettik. Burada sorunu çözdük. Önümüzdeki ay içerisinde ihaleye çıkacağız. Bu projenin altında 200 araçlık otopark bulunacak. 


"SÖZLEŞMEYİ SONLANDIRABİLİRİM" 


Kastamonu için en önemli projelerden biri Saraçlar Mahallesi'ndeki otel projemizdir. Buranın satışını yaparken en az 4 yıldızlı oteli şart koştuk. Burada söylentiler oluyor. Yüklenici firmanın geri bıraktığı falan dedikoduları oluyor. 

Burayı alan firma parasını yatırdı noterden satışını da bitirdi. Burayı alan Ankaralı bir firma. 

Firma yetkilileri Kastamonu'ya 50 milyon TL yatırım yapacaklarını ilettiler. Ben gerekli araştırmayı yaptım. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda önemli işler yapan bir firma. Burayı alan firma bir yıl içerisinde başlayıp üç yıl içerisinde bitirme zorunluluğu var. 

"BİSİKLET PARKURUNDA SONA GELİNDİ" Geçtiğimiz yıl içerisinde yüzde 75'i tamamlandı. Bu yıl asfaltı ve kafeteryası kaldı. Bu yıl içerisinde tamamlanacak. 

NASRULLAH MEYDANI ÇEVRE DÜZENLEMESİ En çok üzerinde durduğumuz projelerden biri. Nasrullah Meydanı çevre düzenleme proje çalışması devam ediyor. İnşallah camii ile birlikte belediye olarak bizde çalışmalara başlar ve çevre düzenlemesini tamamlarız. 


KASAPLAR HALİ PROJESİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR 


Kasaplar Hali iyileştirme projesi üzerinde çalışmalar sürüyor. Herkes 50 yıldır bunu söylüyor. 

Biz bir emek harcıyoruz, burayla ilgili kafa yoruyoruz. Biz buraya elimizden geldiği kadar yardım ediyoruz. Burada ciddi manada proje çıktığında kentsel dönüşüm kapsamında hızla buraya gireceğiz. Açık söylüyorum yeter ki proje hem bölgenin kültürel dokusuna uygun olsun hem de işlevsel olsun. Tabi burada şuda var, buradakilerin cebinden bir lira çıkmadan yapılacak diye bir durum yok. Buradaki iş kolay değil. Herkes üzerine düşeni ödeyecek. Böyle bir şey bu sit alanında yok. Herkes üzerine düşeni üstlenerek kentsel dönüşüm kapsamında bu işi yapmaya çalışacağız. 


"SEYRANGAH TEPESİ HER YERİ ETKİLEYECEK" 


Önümüzdeki bir ay içerisinde başlamayı planlıyoruz. 40 odalının üzerindeki tepede yapılacak bir proje. Her şeyi hazır. Turizme büyük bir katkı sağlayacak ve bölgeye önemli değer katacak bir proje. Seyrangah Tepesine girişler çevre yolundan olacak. Kale ve civarını hatta her tarafı etkileyecek bir proje. İnci Tepesine yapılacak. Onun yanından da kuleye teleferik yapıyoruz. Bu projede şuanda Anıtlar Kurulu 'nda... 


"VADİ PARK PROJESİ KARADENİZ'İN İNCİSİ" 


Kışla Parkı'nda bulunan SUSAK Cafe müstecir el değiştirdi. Ciddi manada yatırım yapılıyor buraya. Yaklaşık 1 milyon TL civarında bir yatırım yapılıyor. Böyle yatırımcıları ben destekleyeceğim. 

Aynı şeyi Saat Kulesi'nden de bekliyorum. O çadır orada olmuyor. Sözleşmemizde bizim var. 

Oranın projesi var. Arkadaşlar bir türlü başlayamadı. Önümüzdeki günlerde oranın sözleşmesini iptal edebilirim. Verdiğimiz projenin yapılması gerekiyordu. 

"ATIKSU ARITMA İÇİN BİR YIL BEKLEYECEĞİM" Avrupa Birliği hibeli İPA entegre su projesi benim en fazla önem verdiğim projelerden biri. 

2008 yılından bu tarafa yakinen takip ettiğim proje. Çevre Bakanlığı'nda İPA Daire Başkanlığı var. Onlar alt yapı çalışmalarını destekliyorlar. 

Biz projeyi yaptık. Geçenlerde Kastamonu'ya geldiler. Ben kendilerine bu işi gerçekten yapıp yapmayacaklarını sordum. Benim en çok istediğim projelerden biri atık su arıtma tesisi. Bir yıl İPA'yı bekleyeceğim. Onlar başlamazsa ben seneye bu projeye başlayacağım. En iyi bildiğim projeyi uygulamada geç kalmak istemiyorum. 


"CUMHURBAŞKANINI KASTAMONU'YA DAVET ETTİM" 


Sayın Cumhurbaşkanımıza bir yazı yazdım. 

Kendisini Kastamonu'ya Şeyh Şaban-ı Veli Haftası'na davet ettim. Sayın Cumhurbaşkanımız bize Kastamonu'ya geleceği sözünü zaten vermişti. Karabük'te yaptığımız konuşmaya da vurgu yaparak kendisini ilimize davet ettik. 

Önümüzdeki günlerde bir haber gelecektir." 


Açıksöz Gazetesi


Geri Dön