26 / 04 / 2024

Kat bazında ofis satışı global yatırımcının önünde engel!

Kat bazında ofis satışı global yatırımcının önünde engel!

Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü raporunda ofis pazarındaki birim bazlı satışların global yatırımcılar için fırsat olabilecek varlıkların önünde bir bariyer olduğuna dikkat çekilerek, toplu kiralama ve satışların yapılması gerektiğine vurgu yapıldı...



Jones Lang LaSalle tarafından hazınlanan, "Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü" raporu açıklandı. Raporda son yıllarda ofis pazarının yabancı yatırımcılar ve geliştiriciler için çekiciliğinin giderek artığını fakat kat bazlı satışların global yatırımcılar için fırsat olabilecek varlıkların önünde önemli bir bariyer olduğuna dikkat çekildi. 


Yatırım yapılabilir varlıkların kısıtlılığı hayal kırıklığı yaratıyor

Raporda yatırım fonları, özel sermaye fonları ve gayrimenkul şirketlerinin gelir getiren ofis varlıklarına ilgisinin güçlü olduğunu ancak yatırım yapılabilir varlıkların pazardaki kısıtlılığı haya kırıklığı yarattığı belirtiliyor. 


Yatırım fırsatlarının artması bekleniyor

Son yıllarda gerçekleşen işlemler boş ofis binalarının satın alımı, mal sahibi kullanımı için alım veya geliştirme aşamasında olan projelerin tamamlanması şeklinde olmuş, ancak gerçekleşen işlemler getiri oranı hakkında net bir gösterge olamamıştır. Özellikle kurumsal Türk yatırımcıları tarafından geliştirilen ofis binalarının pazar girmesiyle orta vadede, ofis pazarında yatırım fırsatlarının artması ve getiri oranları için gösterge oluşturması bekleniyor. 

Gerçekleşen işlem olmamasına rağmen süregelen potansiyel yatırımcı ilgisi ve müzakereler baz alınarak pazardaki birincil getiri oranının yüzde 7 olduğu tahmin ediliyor. 


Global yatırımcıların ofis pazarına ilgisi artıyor

Yatırım yapılabilir varlıkların kısıtlılığına bağlı olarak geliştirme projelerine global yatırımcı ve geliştirici ilgisi artıyor. Bazı yatırım fonlarının Türk geliştiriciler ile ortaklık kurarak geliştirme projelerini değerlendirdikleri bilinmektedir. Henüz bu alanda gerçekleşen bir ortaklık olmamasına rağmen, pazardaki yatırım engelini aşmak için uzun vadede bu değerlendirilebilir yatırım opsiyonu olarak ortaya çıkması bekleniyor. Ayrıca geliştirme aşamasında kiralama uygulamasının pazarda yaygınlaşması ile satın alma vaadi şeklindeki yatırımların artacağı öngörülüyor. 


Kiralamaların geliştirme aşamasından başlamaması satın almaları engelliyor

Geliştirme aşamasında kiralama uygulamasının pazarda yaygın olmamasına bağlı olarak yatırım fonları tarafından başlatılan birkaç satın alma müzakeresini sonuçsuz kaldığı biliniyor.


Ofis yatırımları artıyor

Güçlü kiracı ve yatırımcı ilgisine bağlı olarak, ofis yatırım piyasasındaki harekitin artarak, ofis pazarının yatırım pazarında önemli bir paya erişmesi beklenmektedir. 


Toplu kiralama ve satışlar yapılmalı

Ancak kat ya da birim bazında satış uygulamasının devam etmesi ofis yatırım pazarının orta ve uzun dönemde mevcut yapısını koruyarak kurumsallıktan uzak kalmasına neden oluyor. 


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön