24 / 04 / 2024

Kat karşılığı inşaatlardaki aksaklıklar nasıl giderilebilir?

Kat karşılığı inşaatlardaki aksaklıklar nasıl giderilebilir?

Değerleme sektörünün başında gelen isimlerden EVA Gayrimenkul Değerleme Teknik Departman Direktörü Özhan Yurtseven, Kat karşılığı gayrimenkul anlaşmaları için İnşaat Teknik İzleme Planı yapılması gerektiğine dair açıklamalarda bulundu.



Gayrimenkul Değerleme sektörünün başında gelen isimlerden EVA Gayrimenkul Değerleme Teknik Departman Direktörü Özhan Yurtseven, konut sahiplerine "İnşaat Teknik İzleme Planı" olmadan müteahhitlerle anlaşmamaları gerektiğini belirtti.

Özhan Yurtseven, inşaatına başlanacak olan projenin yapılması için belirlenen sürenin fazla olacağını ve inşaat projelerinin süre bakımından diğer sektörlerden daha uzun yapılmasının dezavantaj getireceğinden bahsetti.

Kat karşılığı inşaatlardaki aksaklıklar nasıl giderilebilir?

Ayrıca yaptığı bazı açıklamalarda uzun sürecek olan inşaat projelerinde konut sahiplerininin proje hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtti. Bu nedenle projelerde ortaya çıkan sorunların çözülemediğini vurguladı. Dünyayı etkisi altına alan Kovid'le birlikte maddi durumlardan kaynaklanan inşaat projelerinde gecikmelerin yaşanması ve sorunların çıkmasının durumu kötüleştirdiğini açıkladı. Konut sahipleri adına projeleri daha yakından takip edilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Kat karşılığı inşaatlardaki aksaklıklar nasıl giderilebilir?

Özhan Yurtseven, İnşaat Teknik İzleme Planı ile inşaat süresince yatırımı takip etmenin mümkün olacağını bildirirken konuya ilişkin raporların hazırlanacağını da ileri sürdü. Bu planların bir süzgeçten geçerek oluştuğunu anlatan Yurtseven, inşaata başlamak için gerekli olan ruhsat ve izinlerin müteahhit tarafından alınması gerektiğini iş programı takibi adı altında incelediklerini vurguladı. İş programı takibi; müteahhit tarafından yapılacak raporlarının bazı durumlarda kontrol edilmesi; müteahhit tarafından yapılacak ilerleme raporlarının takibi, projenin gecikmesine neden olabilen durumları konut sahiplerine bilgilendirmede bulunması; inşaat süresince düzenli kontroller yapılmasıyla  teknik ilerleme raporlarını hazırlayarak güncel durumu bildirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Kat karşılığı inşaatlardaki aksaklıklar nasıl giderilebilir?

İnşaatı Teknik açıdan İzlemek ne anlama gelir?

Kentsel projelerde ve kat karşılığında yapılacak olan projelerde  İnşaat Teknik İzleme süreci, projenin her seviyesinde konut sahiplerine bilgi vermeyi amaçlıyor. Müteahhit tarafından isteyerek ya da istemeyerek bazı hatalar yapılıyor. Yapılan hataların hemen öğrenilmesi konut sahipleri açısından önem taşıyor. İnşaat Teknik İzleme projelerde sürecin yaklaşık yüzde elli ve yüzde altmışlık oranda olan kısmını karşılıyor.  

Özhan Yurtseven, bu planla birlikte mimari ve mühendislik projeleri, bütçe, iş programı, fiziksel inşaat ilerlemeleri ile harcamaların düzenli olarak izlenebileceği ile birlikte yatırımcıların adına takibin sağlanacağını da ifade ediyor.

İnşaat sektörünün dev firmaları 2022 hedeflerini açıkladı!

İnşaat sektörünün dev firmaları 2022 hedeflerini açıkladı!


Geri Dön