19 / 03 / 2024

Kat maliki olmayan biri blok temsilcisi olarak seçilebilir mi?

Kat maliki olmayan biri blok temsilcisi olarak seçilebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun 'Toplu Yapı Temsilciler Kurulu'na blok temsilcisi olarak kat maliki olmayan biri seçilebilir mi? Medeni Kanun’daki ‘aile konutu’ hükmü kat maliki olmayan eşe, kat maliki olan eşinden dolayı bu hakkı verir mi?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun  'Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 38’inci ve 69’uncu maddelerinde yer alan “Toplu Yapı Temsilciler Kurulu”na blok temsilcisi olarak kat maliki olmayan biri seçilebilir mi? Medeni Kanun’daki ‘aile konutu’ hükmü kat maliki olmayan eşe, kat maliki olan eşinden dolayı bu hakkı verir mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

 

Kat maliki olmayan biri blok temsilcisi olarak seçilebilir mi?


Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 38’inci ve 69’uncu maddelerinde yer alan “Toplu Yapı Temsilciler Kurulu”na blok temsilcisi olarak kat maliki olmayan biri seçilebilir mi? Medeni Kanun’daki ‘aile konutu’ hükmü kat maliki olmayan eşe, kat maliki olan eşinden dolayı bu hakkı verir mi? ● C.Y.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun iki sorusu var. Önce birinci soru... Toplu yapı temsilciler kurulu için kanunda kurulan cümle şu: “Yönetim planında başka türlü düzenlenmemişse, ada temsilciler kurulu, blok yapılarda her blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerince seçilen blok yöneticileri ve blok niteliğinde olmayan yapıların bağımsız bölüm maliklerince seçilen temsilcilerden oluşur.”

“Yönetim planında başka türlü düzenlenmemişse, toplu yapı temsilciler kurulu, blok yapılarda her blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerince seçilen blok yöneticileri ve blok niteliğinde olmayan yapıların bağımsız bölüm maliklerince seçilen temsilcilerden oluşur.”

★ ★ ★ ★ ★

Üst üste iki cümle yanlışlıkla tekrar yazılmış cümle değil, ilki ada temsilciler kurulu, altındaki toplu yapı temsilciler kurulu. Şimdi okuyucumun sorusuna geleyim. Dikkat edilirse yönetim planında başka türlü düzenlenmemişse bunlar yöneticiler kuruludur.

Bloklarda yönetici seçimi için malik olma şartı yoktur. Dışarıdan da yönetici seçilebilir. Dolayısıyla temsilciler kurulu da yöneticilerden oluşacağına göre kurula kat maliki olmayan, dışarıdan seçilmiş yönetici de katılabilir. Şayet yönetim planında yöneticinin kat malikleri arasından seçileceği hükmü varsa bu durumda dışarıdan yönetici seçilemez.

★ ★ ★ ★ ★

Geleyim ikinci soruya... Aile konutu, o evde malik olmayan eşe tanınmış bir haktır. Yani eşlerden biri malik, diğeri malik değil. Normal şartlar altında tüm tasarruf hakkı malik olan eşte. Ama aile konutu şerhi olan dairede malik olmayan eş de söz sahibi.

Dolayısıyla zaten korunulması gereken malik olmayan eş olduğu için, aile konutunda malik olmayan eşin yasada belirlenmiş hakları vardır. Unutulmamalı ki aile konutu, sahip olunan sair gayrimenkuller için söz konusu değil, sadece mesken olarak kullanılan bir gayrimenkul için söz konusudur.


Geri Dön