20 / 04 / 2024

Kat maliki ve kiracı!

Kat maliki ve kiracı!

Kat maliki ve kiracı hakları; kiralama işleminde tarafların birbirlerine karşı hak ve sorumluluklarını içeriyor. Birbirlerine karşı görev ve sorumlulukları olarak bahsettiğimiz kat maliki ve kiracı haklarını aşağıdaki gibi özetleyebiliriz...




Kat maliki ve kiracı!


Kat maliki ve kiracı hakları; kiralama işleminde tarafların birbirlerine karşı hak ve sorumluluklarını içeriyor. Bu hak ve sorumlulukların yerine getirilmemesi, uygun davranış sergilenmemesi halinde karşı taraf haklarını hukuki yollardan arayabiliyor. Birbirlerine karşı görev ve sorumlulukları olarak bahsettiğimiz Kat maliki ve kiracı haklarını şöyle sıralandırabiliriz: 


Kat maliki hakları..

- Kat maliki, kiracıya ilişkin herhangi bir olumsuz durumun söz konusu olması halinde, ihtarname çekip konunun düzeltilmesini isteyebiliyor.


- Kat maliki, bazı haklı nedenlerin olması halinde kiracısına tahliye davası açabiliyor.  Bunlar arasında kiracının kira parasını ödememesi, kat malikinin veya birinci dereceden yakınlarının o konuta ihtiyacı olması, kiracının eve taşındıktan sonra tahliye taahhüdünü imzalamış olması, evde zorunlu olarak bir tadilat yapılması ve kiraya konu olan evin satılmış olması, yeni mal sahibinin de bu eve ihtiyacı olması yer alıyor.


- Kat maliki, kiracıya aidatını ödememesi, komşuluk ilişkilerine önem vermemesi ve kira kontratında yazan herhangi bir maddeye riayet etmemesi gibi durumlar dahilinde ihtar gönderebiliyor.


- Kiracı eve kendi zevkine, kendi ihtiyacına göre yaptığı tadilatları, mal sahibinden talep edemiyor.  


- Kat maliki kira tespit davaları açabiliyor. Bunun için söz konusu evin değerinde bir artışın olması gerekiyor. Okula yakınlık, alışveriş merkezine yakınlık, park yapılması, yol geçmesi, metro geçmesi, gündemde olan bir mekanın olması sayabileceğimiz değer artışı sebeplerinden bazıları.


Kiracı hakları..

- Kat maliki kira kontrat süresi dolmadan yukarıda belirtilen zorunlu haller dışında kiracıyı evden çıkaramıyor. Ayrıca kontrat süresi bitimine 1 ay kala mal sahibi, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, söz konusu kontrat kendiliğinden yenileniyor ve süresiz kontrat niteliğine sahip oluyor.


- Kiracı, kiraladığı evden yeteri kadar yararlanamadığı takdirde, evin sorunları olması halinde, kontrat süresinin dolmasını beklemeden haklı gerekçesini bildirerek evden çıkabiliyor.


- Kiraya konu olan evde bulunan demirbaş niteliği taşıyan bölümler ile alakalı tadilatların bedelini ev sahibine ödetebiliyor.


- Kiracı, evden çıkarken söz konusu konuta zarar vermediği, evi aldığı gibi bıraktığı sürece depozitosunu alma hakkına sahip oluyor.



Ev sahibi aidatı ödemezse!
Ev sahibi ne kadar zam yapabilir?
Ev sahibi değişirse kira sözleşmesi!
Mal sahibi evi satarsa kiracı!
Kat maliki yasası!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön