19 / 03 / 2024

Kat malikleri dışından yönetici seçimi nasıl olur?

Kat malikleri dışından yönetici seçimi nasıl olur?

Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun '6 yıldır yöneticilik yapmaktayım yoruldum. Binada malik olanlardan kimse yönetici olmak istemiyor. Dışarıdan yönetici seçmek için farklı bir nisap mı gerekiyor? Ücreti malik mi ödeyecek kiracı mı?' sorusunu yanıtladı.



 
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Binamızda altı yıldır yöneticilik yapmaktayım artık yoruldum. Binada malik olanlardan hiç kimse yönetici olmak istemiyor. Dışarıdan yönetici seçmek için farklı bir nisap mı gerekiyor? Yazarsanız ona göre seçime gideceğim. Dışarıdan yöneticiye ücret ödenecekse, bunu malik mi ödeyecek kiracı mı?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kat malikleri dışından yönetici seçimi nasıl olur?


Binamızda altı yıldır yöneticilik yapmaktayım artık yoruldum. Binada malik olanlardan hiç kimse yönetici olmak istemiyor. Dışarıdan yönetici seçmek için farklı bir nisap mı gerekiyor? Yazarsanız ona göre seçime gideceğim. Dışarıdan yöneticiye ücret ödenecekse, bunu malik mi ödeyecek kiracı mı?

● R. S.

Okuyucum altı senedir yöneticilik yapıyor, yani artık bu işin üstadı olmuş, ne olur ki devam edip gitsin. Yok yok şakaydı, gerçekten de yöneticilik yorucu bir iş. Hele hele işin içine hesap kitap girince bir de ağır sorumluluğu var. Üstelik de herkes sırayla birer yıl yapsa ne olur? Hem işin zorluğuna vakıf olurlar hem de bu yük bir kişinin üzerine yıkılmış olmaz. Ama ben böyle bir uygulamaya tanık olmadım.

Okuyucumun binasında kat malikleri arasından yönetici seçilemiyorsa, yönetim planında bir yasaklama maddesi bulunmadığı hallerde yönetici dışarıdan seçilebilir. Buna engel bir yasal durum yok. Denetçi için yasaklama var, yasamız denetçinin bağımsız bölüm malikleri arasından seçileceğini öngörüyör ama yönetici için böyle bir sınırlama yok. Seçim şartları bakımından da farklı bir durum yok.

Burada mesele dışarıdan seçilecek yöneticinin alacağı ücret. Okuyucum altı yıl boyunca tüm aidat ve ortak giderlere katıldığını söylüyor. Oysa mutad giderlerin yarısına katılmayabilirdi. Şimdi dışarıdan yönetici seçilmesi durumunda bir de yöneticiye ücret ödenecek. Binadakiler bu ilave gidere katlanmaya razıysa diyecek yok, dışarıdan birini seçin. Dışarıdan seçilecek yöneticiye ücreti de bağımsız bölümü kullananlar ödeyecek.


Geri Dön