25 / 04 / 2024

Kat maliklerinin hakları 2015!

Kat maliklerinin hakları 2015!

Kat mülkiyeti kurulan bir anagayrimenkuldeki bağımsız bölümlerin sahipleri olan kat maliklerinin hem kendi bağımsız bölümleri üzerinde hem ortak yerler üzerinde bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor. İşte kat maliklerinin hakları 2015...



Kat maliklerinin hakları 2015!

Kat mülkiyeti kurulan bir anagayrimenkuldeki bağımsız bölümlerin sahipleri kat maliki olarak ifade ediliyor. Kat maliklerinin hem kendi bağımsız bölümleri üzerinde hem ortak yerler üzerinde bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor.


Kat maliklerinin hak ve sorumlulukları şu şekilde sıralanıyor:

- Kat malikleri kendilerine ait bağımsız bölümler üzerinde, bu kanunun ilgili hükümleri saklı kalmak şartiyle, Medeni Kanunun maliklere tanıdığı bütün hak ve yetkilere sahiptirler.


Kat malikleri anagayrimenkulün bütün ortak yerlerine, arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar.

 

Kat malikleri ortak yerlerde kullanma hakkına sahiptirler; bu hakkın genel kömürlük, garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanları gibi yerlerdeki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlıdır.


Kat maliklerinin sorumlulukları:

Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.

 

Kat Mülkiyeti Kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı  olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.


Kat maliklerinin sorumlulukları arasında anayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumluluk; anagayrimenkulün genel giderlerine katılma, ortak giderlerin teminatı ve Müsaade mecburiyeti gibi yükümlülükler de bulunuyor.



Kat mülkiyetine geçiş şartları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön