29 / 03 / 2024

kat maliklerinin hakları nelerdir

kat maliklerinin hakları nelerdir

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Binamızın dış cephesinin boyanması için kat malikleri toplantısında karar alındı. Daha sonra bir olağanüstü kat malikleri kurul kararı daha alındı bu defa karar mantolama yönünde idi. Bu durumda kat maliki olarak bizim haklarımız nedir?' sorusunu yanıtladı

Kat maliklerinin hakları 2015!

Kat mülkiyeti kurulan bir anagayrimenkuldeki bağımsız bölümlerin sahipleri olan kat maliklerinin hem kendi bağımsız bölümleri üzerinde hem ortak yerler üzerinde bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor. İşte kat maliklerinin hakları 2015...

Kat maliklerinin hakları ve borçları!

Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak ile yükümlü oluyor. İşte Kanunda açıklanan kat maliklerinin hakları ve borçları...

Site aidatı nasıl belirlenir? Aidata itiraz etmek mümkün mü? Yasal yollar neler?

Fahiş kiralar ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirmişti şimdi de yüksek aidatlar kat malikleriyle site yönetimlerini karşı karşıya getrdi. Site yönetimleri aidat miktarına kafalarına göre belirleyebilir mi? Kat maliklerinin hakları neler?

Çatıyı teras olarak kullanan kat maliki şikayet edilebilir mi?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında, çatı katını teras olarak kullanan kat maliklerinin şikayet edilip edilemeyeceği sorusunu yanıtladı.

Boş kapıcı dairesi nasıl kiraya verilir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 41 bağımsız bölümlü sitede oy birliğiyle boş olan kapıcı dairesinin kiralanmasına ancak bazı kat maliklerinin buna karşı çıktığı, kat maliklerinin kiralama için iptal davası açılıp açılamayacağı soruldu. 

Kat maliklerinin ortak alanlarda söz hakkı!

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Oturduğum sitede bahçe alanını bir kısmını otoparka çevirdiler. Hukuken mümkün müdür?'' sorusunu yanıtladı....

Hasarlı binayı yenileyecekler buna dikkat!

Posta yazarı Tamer Heper, 'Bir yakınım İzmir’de banka kredisi ile bir daire almıştı. Kredi geri ödemesi bitmeden deprem meydana geldi. Şayet ağır hasar olmuş ise binayı yıktırıp müteahhide verecekler. Bunun için kat maliklerinin tam rızası gerekmez mi?' sorusunu cevapladı.

Emlak Katılım’dan kentsel dönüşümde güven verici finansman çözümleri!

Türkiye Emlak Katılım Bankası, kentsel dönüşüm ile riskli yapılarda ya da riskli alanlarda ikamet eden kat maliklerinin daha sağlam ve modern binalarda oturmalarını sağlamak amacıyla yeni finansman çözümleri geliştirdi. 

Apartmanlarda ortak alanların işgaline dava açılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Birçok binada hatta sitelerin ortak alanlarında kat maliklerinin ailece ayakkabı bıraktıklarına hatta kapı önü merdiven sahanlıklarına ayakkabı dolabı koyup ayakkabılarını burada sakladıklarına tanık oluyoruz. Buna önlem yok mu?' sorusunu cevapladı.

Ödenmeyen aidat borçlarına hangi mahkeme bakıyor?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kat Mülkiyet Kanunu ve buna ilişkin olarak kat maliklerinin apartman aidat borçlarını ödememeleri neticesinde önce icra takibi, akabinde de dava açılması açısından sulh hukuk mahkemeleri ile icra hukuk mahkemeleri arasında ne fark var?' sorusunu yanıtladı.

Kocaeli 42 Evler'deki tapu sorunu çözülüyor! 

Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr Tahir Büyükakın, yaptığı açıklamada İzmit İlçesi 42 Evler Mahallesinde yaşayan kat maliklerinin yaşadığı tapu sorunun çözümünde çok önemli bir adımın atıldığının müjdesini verdi.  

Gayrimenkul hukukunda kat maliklerinin hakları neler?

Özellikle, son yıllarda hayata geçirilen siteler, iş merkezleri metropol yaşamında ihtiyacımız olan konfora ulaşmamız için adeta bir köprü oldu. Peki sitelerde kat mülkiyeti konusu nedir? İşte detaylar...

Kurallara uymayan ev sahibi bile olsa dava açabilirsiniz!

Kat maliklerinden biri kendisine düşen borçları ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden isteyebiliyor.

Bina bahçesinden önceki arsa sahibi yararlanabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper '31 bağımsız bölümü bulunan bir binada kat malikiyim. Bahçemizde bir ceviz ağacı var. Peki bu ağaç bizim binaya ait bahçedeyken bu ağaç bir başkasının olabilir mi? Bu üründen bizim binanın kat maliklerinin bir hakkı yok mu?' sorusunu yanıtladı.

Balkonu kapatmak için site yönetiminin izni şart!

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana taşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesis ve değişiklik yaptıramaz. 

kat maliklerinin hakları nelerdir Haberi

kat maliklerinin hakları nelerdir

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun '73 adet müstakil villaların bulunduğu bir sitede tripleks (3katlı) daire satın aldım. Tapusunda da tripleks villa yazıyordu ama iki sene sonra yönetim bana benim villanın alt katının ortak alan olduğunu söyledi. Şimdi ben ne yapacağım?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

30 yıllık binamızın dış cephesinin boyanması için 2018 yılında olağanüstü kat malikleri toplantısında karar alındı. Ancak yönetim kurulunun iki üyesi boyama değil mantolama olmalı diye alınan karara karşı çıktı. Genel kurul karanının yokluğunu karar altına aldı. Derken 2019 yılında bir olağanüstü kat malikleri kurul kararı daha alındı bu defa karar mantolama yönünde idi ve mantolama işlemine başlanıldı. Bu durumda kat maliki olarak bizim haklarımız nedir? ● F.B.U.

Önce...