25 / 04 / 2024

Kat Mülkiyeti Kanunu hangi durumlarda uygulanır? 

Kat Mülkiyeti Kanunu hangi durumlarda uygulanır? 

Posta yazarı Tamer Heper, 'Devremülklerde işletme projesi devremülk sahiplerine gönderilmez mi? Genel giderlerden hisseme düşenin ne kadar olduğunu bilmem gerekmez mi?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper, 'Devremülklerde işletme projesi devremülk sahiplerine gönderilmez mi? Genel giderlerden hisseme düşenin ne kadar olduğunu bilmem gerekmez mi? Yönetim devremülk sahiplerinin rızasını almadan istediği gibi işletme projesi hazırlayabilir mi?' sorusunu cevapladı.

Devremülkler Kat Mülkiyeti Yasası’na tabidir. Buna göre de işlem yapılması gerekir. Nitekim her yıl genel kurul yapılır ve her yıl genel kurulda işletme projesi kabul edilir. Kabul edilen işletme projesi de devremülk maliklerine bildirilmelidir. Peki genel kurulda işletme projesi kabul edilmediyse (doğrusu bu bir hatadır) ne olur?

Bu halde yönetim işletme projesi yapar ve devremülk sahiplerine bildirir. İtirazları olanlar itirazlarını bildirirse yeniden kat maliklerini toplamak gerekir. Bunun için ‘genel kurulda işletme projesi kabul edilmezsse hata olur’ dedim. Zira devre mülklerde çok malik olduğundan itiraz edenler çıkabilir ve sonrasında kat maliklerini toplamak zaman kaybına neden olur. Dolayısıyla devremülklerde yönetim daha dikkatli olmak zorundadır.

Kat Mülkiyeti Kanunu hangi durumlarda uygulanır? 

Devremülklerde devremülk maliklerini toplamak başka bir problemdir. Zira bir binanın ortalama sekiz maliki vardır. Bazı devremülklerde daha fazla da olabilir. Genel kurula bunların tümü katılmaz. Vekalet alan biri katılır. Ancak en az sekiz ortak olan bir devremülkte herkes birbirini tanımaz.

Dolayısıyla vekalet temini ayrı bir problemdir. Sonra devremülkler çoğunlukla yazlık bölgelerdedir, kış şartlarında yapılan kat malikleri kuruluna devremülk sahiplerinin çoğu işini bırakıp katılamaz. İşte bunlar da problem çıkmasına neden olabilir. Bunları gözönüne alan yönetimler kolaylaştırıcı çözümler getirmelidir. Aksi halde devremülk sahipleri için çekilmez ihtilaflar kapıda bekler. Buna meydan vermemek lazım.

Sitelerde ortak alanlarda yapılacak değişiklikler için oylama nasıl yapılır?


Geri Dön