29 / 03 / 2024

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre binalarda ortak kullanım alanları!

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre binalarda ortak kullanım alanları!

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, giriş katında oturanlar asansör giderlerine katılmak zorunda değil. Binada bulunan asansörü kullanmayanlar ödemeden muaf tutulabiliyor.



Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Giriş katında oturanlar asansör giderlerini ödemek zorunda mı?'' sorusuna cevap verdi.

Giriş katında oturanlar asansör giderlerine katılmak zorunda mıdır? Yaşadığım apartmanın asansörü çok eski. Sürekli masraf çıkartıyor. Hiç asansör kullanmadığım halde durmadan ödeme yapıyorum. Bu ödemeden muaf olmak için ne yapmam gerekiyor?

Kat Mülkiyeti Kanunu'na tabi binalarda ortak yerleri kullanmamaktan dolayı bunların masrafına iştirakten kaçınılamaz. Ancak bunun aksine hükümler yönetim planına konulabilir ve böyle bir hüküm de geçerlidir. Çoğunlukla uygulamada gördüğümüz, bu tür bağımsız kat maliklerinin asansör giderlerinden muaf tutulduğudur. Eğer yönetim planında böyle bir madde yoksa, konuyu bağımsız bölüm malikleri toplantısında gündeme getirerek, yönetim planı değişikliği talep edebilirsiniz. Bu toplantıda adil bir karar alınmazsa, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 33. maddesine göre, açıkça adalet kurallarına aykırı durumun değiştirilmesi ve adil bir hale getirilmesi için, bulunduğunuz yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurabilir, yönetim planındaki hükmün değiştirilmesini talep edebilirsiniz.


 


Geri Dön