29 / 03 / 2024

Kavanlar İnşaat yeni projelerle İstanbul'a da adım atmaya hazırlanıyor!

Kavanlar İnşaat yeni projelerle İstanbul'a da adım atmaya hazırlanıyor!

CENGİZ KAVAN Kavanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Kavan, Kocaeli'nin en büyük konut projelerine imza atmış bir müteahhit. Kentin yeni çekim merkezi Symbol Kocaeli 'yi inşa eden Kavan, yeni projelerle İstanbul'a da adım atmaya hazırlanıyor...



CENGİZ KAVAN Kavanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Kavan, Kocaeli'nin en büyük konut projelerine imza atmış bir müteahhit. Kentin yeni çekim merkezi Symbol Kocaeli 'yi inşa eden Kavan, yeni projelerle istanbul'a da adım atmaya hazırlanıyor. 




CENGİZ Kavan'ın adını Kocaeli iyi biliyor. 44 yaşındaki müteahhit, Kavan]ar Înşaat'ın ikinci kuşak temsilcisi... Kocaeli'nin vergi rekortmenlerinden olan Cengiz Kavan, kendisiyle yaşıt aile şirketinin başına 2003 yılında geçti, ilde yaptığı Armadakent ve Kavanium İzmit projeleriyle adını duyurdu. Son 10 yılda 4 bin konut yapan Kavanlar Înşaat'ın bugün ilgi odağında ilin en büyük yaşam merkezi olacak Symbol Kocaeli projesi var. Toplam 71 dönümlük arazide hayata geçirilen proje hastane, otel, alışveriş merkezi, konferans salonları ve gösteri merkezinden oluşuyor. Toplam 220 milyon dolara mal olacak projenin içinde Türkiye'nin en büyük ikinci özel hastanesi olan Kocaeli MedicalPark da bulunuyor. 


Kocaeli'nin en büyük hazır beton tesislerinin de sahibi olan Kavan Ailesinin ildeki devam eden inşaat işlerinin tutarı 600 milyon TL'yi buluyor. KKTC'de de konut yapan Kavanlar, İstanbul'a açılma hazırlığı yapıyor. 

Kavanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Kavan ile projelerini konuştuk. 


Kavanlar İnşaat'ın uzmanlık alanı nedir? 

Kavanlar İnşaat'ı rahmetli babam Nezih Kavan kardeşleriyle kurmuş. 40 yıllık geçmişimiz var. Ağırlıklı olarak konut yaptık. Ancak Kocaeü'nde fabrikadan otele her yapıyı yaptık. 


17  Ağustos 1999 Gölcük depreminde sizin yaptığınız konutlar da zarar gördü mü? 


Bizim yaptığımız konutlarda şükürler olsun kimsenin malına bile zarar gelmedi. Ancak 1999 depreminden sonra sektörümüz durdu. Mesleğimizi kaybetme tehlikesi yaşadık. Bu nedenle 1999-2002 yılları arasında Karaman ilinin 50 kilometrelik kanalizasyon altyapısını yaptık. 


Halen bu depremin etkilerini işlerinizde hissediyor musunuz? 


Ben görevi devraldığım 2003'ten 2014'te kadar yaklaşık 4 bin konut yaptık. Bunu yaparken de üç dört kat imarla yaptık. Yüksek katlı projeler yapamadık çünkü Kocaeü'nde imar sıkıntısı var. Toprak açısından Türkiye'nin en fakir illerinden biriyiz. Halen yatay mı dikey mi büyüyeceğimize karar veremedik. 


Kocaeü'nde konut sektöründe imza attığınız ilkleri anlatır mısınız? 

Kocaeli'nin ilk lüks mahallesi olan bin konutluk Armadakent'i biz yaptık. Türkiye'de mortgage kelimesi kullanılmadan iki yıl önce projelerimizde konut kredisi kullandırdık. Finansbank'la yaptığımız işbirliği tüm Türkiye'ye model oldu. Armadakent'ten .sonra bin 580 konutluk Kavanium İzmit'in inşaatını 18 ayda, satışını ise üç ayda bitirdik. Ondan sonra Kavanium projelerini ilçelere yaydık. 


Halen devam eden konut projeleriniz neler? 


Körfez ilçesinde 520 konutluk Kavanium Körfez'i inşa ediyoruz. Şu anda çevre düzenlemesi 

yapılıyor. Yaklaşık yüzde 80'ini sattık. Kavanium Gölcük projemiz ise 400 konutluk. 

İnşaatı devam ediyor, satışların yüzde 75'i tamamlandı. Aımadakent'in son etabı olan beşinci etabı yapıyoruz. 200 konutluk bir proje. 65 dairelik yeni bir etabı da peşine bağladık. Kavanium İzmit'in içinde 160 konut daha yapıyoruz. İrili ufaklı birkaç yerde daha projelerimiz var. Toplamda yaklaşık bin 400 konutluk inşaatımız devam ediyor. 

Bir kısmını bugünlerde, bir kısmını da haziran sonunda teslim edeceğiz. Konut kısmında devam eden işlerimizin tutarı 150 milyon TL'yi buluyor. 


Symbol Kocaeli projesi nasıl doğdu? 

Symbol Kocaeli'yi yaptığımız alanda daha önce lztop Yapı Kooperatifi'ne ait tamamlanmamış binalar vardı. Iztop, 17 yıllık bir kooperatif. 520 konut karşılığında bu kooperatifin 71 dönüm arazisini aldık. 


Bu projenin farkı nedir? 


Burada sadece bir AVM yapalım istemedik. İçinde hastane olan başka bir yaşam kompleksi yok. Türkiye'nin ikinci büyük özel hastanesi Kocaeli MedicalPark burada olacak. Toplam 45 bin metrekare alana kurulu, 360 yataklı bu hastanede bin kişi görev alacak. Projemizde Türkiye'nin en büyük Hampton Inn by Hilton Oteli var. Otelimiz 204 odalı olacak. Bunun yanında çok önemsediğimiz bir kongre ve gösteri merkezimiz var. 3 bin 400 kişilik üç konferans salonu olan merkezimizde fuaye alanları, toplantı salonları ve "vvedding ceııter" bulunuyor. Burada film galaları, tiyatro gösterileri, kültür sanat faaliyetleri yapacağız. 

Bir vakıf kurup, gösteri merkezinin gelirlerinin yarısını vakfedeceğiz. 


AVM'de kiralamalar nasıl gidiyor? 


Bölgenin en büyük alışveriş merkezi de projemizin içinde yer alıyor. Net kiralanabilir alanı 50 bin metrekare. Şu anda Yavru Vatan'da 400 konut yaptı Cengiz Kavan üniversiteyi KKTC'de okumuş. Yavru Vatan'ı çok sevdiğini belirten Kavan, Girne'de 2006 yılından bu yana 400 konut yaptıklarını belirtiyor. Cengiz Kavan, "Kıbrıs'ta birçok site yaptık. Girne Alsancak'ta Kavanköy'ü kurduk. Halen Girne'de 170 konutluk bir site yapıyoruz. 

Buradaki işlerin başında Fahrettin Amcam duruyor. Bu nedenle işlerle fiilen ben ilgilenmiyorum" diyor. 


KKTC'de, Girne Beylerbeyi villaları Hazır beton işleriniz nasıl gidiyor? 


Kavanlar Hazır Beton, ilin en büyük hazır beton üreticisi. Halen altı santralde 350 personelle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

Konutta marka olmak için İstanbul'da da boy göstermek gerekiyor. 

Kartal'ın en iddialı projesini yapıyoruz. 

Projemizin adı. Bağ Bahçe... 26 bin metrekare arsada üç katlı bloklarda 2+1,3+1 ve 4+1, 92 konut yapıyoruz. Şu anda projemiz ruhsat aşamasında. Arsa, Harem Oteli'nin sahibi Timur Bayındır ve kardeşlerinin arsası, kat karşılığı aldık. Bunun yanında Minibüs Yolu olarak bilinen Kadıköy Şemsettin Günaltay Caddesi'nin en değerli parselinde 18 dairelik bir bina yapacağız. 


İstanbul'daki kentsel dönüşüm ilginizi çekiyor mu? 


Kartal Kentsel Dönüşüm içinde 40 dönüm arsamız var. Hastane, AVM, otel ve rezidanstan oluşan karma bir proje yapacağız. Orada Ayhanlar Holding ile ortağız. Aslında sabrımızın sonuna geldik. 

İzin çıkmazsa projeden vazgeçebiliriz. 


Sektörün geleceğinden umutlu musunuz? 

Siyasi istikrarın oluşması ekonomik istikrarı getirdi ve bize inanılmaz bir ivme kazandırdı. Bunun bozulmasını istemiyoruz. 

17 Aralık'tan sonra suni bir kriz yaratıldı, seçimlerden sonra bunu aştık. 

AVM'de kiralamada yüzde 60'lardayız. 

Projemizi Turkmall geliştirdi ve kiralamasından da o sorumlu. Beş yıl boyunca bizim adımıza projeyi yönetecek. Gösteri merkezini de Turkmall işletecek. Maslak'ta yaptıkları Uniq İstanbul ile burası sinerji oluşturacak. Projemiz bittiği zaman burada 2 bin 600 kişi istihdam edilecek. Bunu çok önemsiyorum. 30 Nisan 2015'te burayı tümüyle devreye almak istiyoruz. 


Böylesi büyük bir projenin finans kaynaklarını nasıl oluşturdunuz? 


Projenin finansal bacağını oluştururken gerçekten çok zorlandık. Odeabank inanılmaz bir cesaret örneği gösterdi. 15 günde kredi dosyamızı onayladılar. Projenin toplam yatırım tutarı 220 milyon dolar. Bunun 105 milyon dolarını Odeabank karşıladı. Kavan Hazır Beton'un 30 mikser, 18 beton  pompası var. Kavanium İzmit Symbol Kocaeli Armadakent 1000 konuttan oluşuyor. 



Kuşak çatışması var, ayrılık yok 


 Cengiz Kavan 1970 doğumlu. Girne Amerikan Üniversitesi'nde iş idaresi okuyan Kavan, 1997'de mezun oldu. Babası Nezih Kavan'ı 1993'te kaybedince üniversiteden sonra Türkiye'ye dönerek amcalarıyla ortak iş hayatına devam etti. Halen şirketlerin yüzde 50'si kendisi ve kardeşi Yavuz Kavan'a ait. Diğer yüzde 50 ise amcaları Fahri, Ali ve Şemsettin Kavan tarafından paylaşılmış durumda. 


İzmit'teki konut projelerini fiilen Cengiz Kavan yürütürken, kardeşi hazır beton işinin başında. Zaman zaman amcalarıyla kuşak çatışması yaşadıklarını belirten Cengiz Kavan, "Kuşak çatışması yaşasak da ailemiz içindeki ahenk bozulmaz; buna izin vermeyiz. Bizde ayrılık olmaz. Para ve makam için kavga olmaz. Bizde başarı ve başarısızlık için kavga olur" diyor. Cengiz Kavan, 10 yıl önce" biraz yaşlı görünmek ve "sözünü dinletebilmek" için bıraktığı sakallarından bugün de vazgeçememiş. 


Rahime Baş Uçar/ PARA 




Geri Dön