20 / 04 / 2024

Kayalar Kimya, Hindistan ve Afrika’da yatırım yapacak!

Kayalar Kimya, Hindistan ve Afrika’da yatırım yapacak!

Türkiye’nin en büyük vernik fabrikasını 8 ay gibi rekor bir zamanda daha yüksek bir kapasiteyle ayağa kaldıran Kayalar Kimya, İspanya’da satın aldığı şirketi 10 milyon euro yatırımla büyüttü. Hindistan pazarında üretim yatırımına hazırlanıyor.




Yangın sonucu kül olan Türkiye’nin en büyük vernik fabrikasını 8 ay gibi rekor bir zamanda daha yüksek bir kapasiteyle ayağa kaldıran Kayalar Kimya, İspanya’da satın aldığı şirketi 10 milyon euro yatırımla büyüttü. Hindistan pazarında üretim yatırımına hazırlanıyor. Arkasından Afrika ve ABD pazarı var. Bu planlar gerçekleştiğinde 5 ülkede üretimi olan global bir şirkete dönüşecek. Şirketi ve yatırım planlarını CEO’su Ersin Kayalar anlattı. Kayalar, “Yanan fabrikamızın 74 milyon euroluk sigortası vardı. Yarısından biraz fazlasını alabildik. Türkiye’deki en büyük sigorta ödemesidir. 8 ayda yeni fabrikayı kurduk. İspanya yatırımını yaptık” dedi.


Bir grup gazeteciyle şirketin İspanya - Malaga’da bulunan tesislerinde basın toplantısı düzenleyen Ersin Kayalar, şirketin son iki yıldaki büyük mücadelesini şöyle anlattı: “Tuzla’yı yenilerken Avrupa’nın en ileri fabrikalarından birini kurduk. 55 milyon lira yatırım yaptık. 380 kişi çalışıyor, 150’si mavi yakalı. Çalışan başına verimlilikte en yakın rakibimizden yüzde 50 daha iyidir. Örnek gösteriyorlar. Kimse bu kadar hızla markalaşacağımızı beklemiyordu. Teknoloji anlamında Avrupalılardan iyi hale geldik. Her ülkenin ihtiyacına göre ürün geliştiriyoruz. Ar - Ge’de 65 kişi çalışıyor, cironun yüzde 6’sı düzeyinde harcamamız var.” 


Gralsa’yı aldı, büyüttü 


Kayalar’ın İspanya yatırımı 2012’de başladı. Gralsa markasını satın aldı. Aliaga Ailesi’nin kurduğu fabrika, patronun vefatından sonra büyük kapasite kaybetmişken bu satın alma ile yeniden ilerlemeye başladı. Kayalar, satın alma ve kapasite artırımı, yenileme dahil 10 milyon euro yatırım yaptı. Halen kapasitesi 3 bin ton, 2 yıl içinde 10 bin ton olacak. Ersin Kayalar, “İspanya’da 6’ncı, Güney İspanya’da 2’nci üretici olduk. Gralsa markasını muhafaza ediyoruz ancak burada da ana markamız ‘Genç’tir. Avrupa 540 tonluk bir pazar. Türkiye 90 bin tonluk pazar. Avrupa’da olmak ve güçlenmek hedefimiz. Buradan Latin Amerika’ya da ihracat yapacağız. Peru’ya başlıyoruz. 2019’da vernikte Avrupa’da bir numara olmak istiyoruz. Şu anda ilk 5’teyiz” diye konuştu. 


4 kıtaya açılım 


Kayalar Kimya’nın hedefl eri büyük. Hindistan’la Asya’ya, Orta Afrika yatırımıyla Afrika’ya ve son olarak ABD’ye gidecek. Dört kıtada konuşlanmış olacak. Ersin Kayalar şöyle anlattı: 


“İhracatta son 7 yıldır lideriz. 24 milyon dolar ihracatımız var. 57 ülkeye ihracatı yapıyoruz. Rusya, Azerbaycan, Cezayir en büyük 3 pazarımız. Üretim yatırımlarıyla da açılıyoruz. Hindistan’da mobilya sektörüne aksesuar üreten büyük bir Hintli firmayla anlaşma noktasına geldik. Ortak markamızın adı GençX olacak. Ambalajlar hazırlanıyor. Önce Tuzla’dan göndereceğiz. Sonra orada fabrika kuracağız. 2017’de Afrika’da olacağız. Cezayir pazarında bir numarayız. Afrika’da da yatırımını Orta Afri ka’da yaparız. Sonra Amerika’ya da açılacağız. Hindistan ve Afrika 20 milyon euroluk yatırım olacak.” 


Kayalar Kimya’nın 4 iş kolu var: Ana işi vernikte Genç markasıyla Türkiye’de % 28 payla lider. Düfa markasıyla inşaat boyaları, Noroo markasıyla sanayi boyaları üretiyor. Bir de hammadde ticareti var. Ersin Kayalar, şirketin işleri hakkında şu bilgileri verdi: 


“Düfa’da Meff ert ailesiyle anlaşma yaptık. Haziran 2006’da üretime başladık. 2012’de Meff ert’in hisslerini aldık. 20 ayrı ülkedeki Düfa markasının tüm hakları bizde. Sanayi boyalarında G. Koreli Noroo ile yüzde 50 - 50 ortağız. Metal boyaları burada üretilecek. Otomotive iç aksam boyalarıyla girdik. Dış boyaya da girebiliriz. Kayalar Hammadde, hammadde ticareti yapıyor. Metal temizleme ürünleri, su arıtma, havuz, tekstil kimyasalları satıyoruz. 90 milyon lira ciromuz var. Grubun cirosu 2012’de 140 milyon dolardı. Yangın nedeniyle 2013’te 100 milyon dolara düştü. Bu yıl tekrar 140 milyon dolar olacak. İlk 3 ayda yüzde 28 büyüdük. Önümüzdeki 5 yıl her yıl yüzde 20 büyümeyi hedefl iyoruz.” 


Kayalar, verniğin temel hammadesi solvent ithalatında sıkıntı yaşadıklarını anlattı. “ÖTV bire birdir. Ton başına ÖTV 2300 lira. Yakıt üretiminde kullanılmasın diye yüksek. Ancak sistem ithalatın yolunu açıyor. Bu düzeltilmeli” dedi.


Kayalar, 'yangının' kitabını yazıyor 


Ersin Kayalar, Tuzla fabrikasını kül eden büyük yangından çıkardığı dersleri sektöre aktarmayı misyon edinmiş. “İtfaiyenin yanlış müdahalesi sonucu genişleyen bir yangındır. Aslında yüksek güvenlikli bir fabrikaydı. Yangın da zaten bahçede çıktı ve kapalı alana sıçradı. Bu yangın sürecinin kitabını yazıyorum. Kimya Üreticileri Derneği, olayı örnek vaka olarak değerlendirmek, itfaiyeyi de eğitmek istiyor. Üniversitelerde de ders olarak okutulacak. Bizim yangında itfaiyenin müdahalesi hatalı oldu. Su bastılar, yangını yaydılar. İnanılması güç bir kriz yönetimi öyküsü yaşadık. Otellerde yer kiralayarak kriz toplantılarıyla süreci yönettik” dedi.



Dünya




Geri Dön