25 / 04 / 2024

Kayseri Şehir Hastanesi projesi meclis gündeminde!

Kayseri Şehir Hastanesi projesi meclis gündeminde!

Kayseri Şehir Hastanesi projesinde yapılan iş artışı ve kamuya maliyeti meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Çıray, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti  İzmir  Milletvekili Aytun Çıray, Kayseri Şehir Hastanesi projesinde yapılan iş artışına ve kamuya maliyetine ilişkin soru önergesi hazırladı. Çıray, sorusunun Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Çıray, ''2019 Sayıştay Denetim Raporlarında tespit edilen bir bulguya göre, yapılan incelemelerde hizmete açılan 10 şehir hastanesinin yatırım dönemlerinde belli oranlarda iş artışı yapıldığı, Mersin, Isparta, Eskişehir, Manisa,  Ankara  Bilkent ve Bursa Şehir Hastanelerinde kullanım bedelinin iş artışı ile aynı veya iş artışından daha az bir oranda artırıldığı ancak Kayseri şehir hastanesinde kullanım bedelindeki artışın iş artış oranından fazla olduğu tespit edilmiştir. Şehir Hastanesi projesinin yatırım döneminde bazı gereklilikler sonucu sabit yatırım tutarının yüzde 16,54'ü oranında iş artışı yapılmasına rağmen, idare tarafından görevli şirkete ödenecek kullanım bedeli tutarının yüzde 33 oranında artırıldığı tespit edilmiştir. Tüm şehir hastaneleri sözleşmelerinde bulunan “Ek-22 Değişiklik Prosedürü" ne göre belirlenen kullanım bedelinin, iş artışı sonucu işlerin maliyetinde meydan gelen artış miktarına uygun olarak yapılması ve idareye ek mali külfet getirilmesini önleyecek şekilde tespit edilmesi gerektiği belirtilmektedir. Sayıştay denetim raporlarındaki verilere göre, genel olarak diğer şehir hastanelerindeki kullanım bedeli artış oranları, iş artış oranları ile paralellik göstermekte hatta kullanım bedelindeki artışın çoğunlukla düşük olduğu görülmektedir. Kayseri Şehir Hastanesinde ise kullanım bedeli artış oranı iş artış oranının iki katı olduğu göze çarpmaktadır. Denetim raporuna göre konuyla ilgili Kamu idaresi cevabında ise "şehir hastanelerinde iş artışı meydana geldiğinde, sözleşme eki Ek-22'de belirtildiği üzere idare işler Değişikliğinin getirdiği yeni finansman maliyetleri de dahil tüm maliyet artışı projenin finansal modeline işlenerek kullanım bedeli revizyonunun yapıldığı” ifade edilmektedir. Bu bağlamda, aşağıdaki yazılı sorularımın Anayasanın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü'nün 96. Maddesi gereğince Sağlık Bakanı Sn Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ve talep ederim'' diye konuştu.
 


Geri Dön