25 / 04 / 2024

Kayseri'de mobilya sektörü fuarla büyüyecek!

Kayseri'de mobilya sektörü fuarla büyüyecek!

Yaklaşık 3 bin işletmede 30 bin kişinin istihdam edildiği Türkiye'nin en büyük mobilya merkezi Kayseri 25 Nisan'da açılacak Kayseri Mobilya Fuarı'na 70 bin ziyaretçi bekliyor.



Türkiye’nin mobilya üslerinden Kayseri 25-30 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek mobilya fuarına hazırlanıyor. Oluşturdukları fuar komisyonu ile geçen yıl başarılı bir  organizasyonuna imza attıklarını belirten sektör temsilcileri ekim ayında yapılan fuarı bu yıl nisan ayına çektiklerini ifade etti. Yeni bir çadır daha eklenerek fuar alanını yüzde 40 oranında büyüttüklerini kaydeden sektör temsilcileri, geçen yıl yurtiçi ve yurtdışından 35 bin ziyaretçi ağırlayan fuara bu yıl 70 bin ziyaretçi bekliyor.


Kayserili mobilyacılar, 120 firmanın ürünlerini sergileyeceği fuarın sağlayacağı hareketlilikle bu yıl yüzde 30 büyümeyi hedefliyor. Kayseri Mobilya Gelişim Konseyi Üyesi İzzet Sümer, yoğun talep nedeniyle fuar tarihini nisan ayına çektiklerini belirterek, “Bu yıl fuar alanındaki çadırın boyutunu büyüttük. Yaptığımız bütün toplantılarda fuar tarihinin yanlışlığı üzerinde duruluyordu. Talep bu doğrultuda olunca fuar tarihini nisana çektik. Mayıs ayında da mobilya yan sanayi fuarı yapılacak.

Sektör olarak geçen yıl güzel bir yıl geçirdik. Bu yılda İMOB Fuarı çok verimli geçti. Kayseri fuarının da etkisiyle bu yıl da güzel bir yıl olacağı inancındayız. Sektörün bu yıl yüzde 25-30 oranında büyümesi lazım” diye konuştu.

Kayserili mobilya üreticisinin 2 büyük sorunu olduğunu kaydeden Sümer, “Bunlardan birincisi tasarım problemi. Ar-Ge’ ye yatırım yapılmadığı için firmalar birbirlerinin ürünlerini taklit ediyor. Taklit ortamında pazar gelişmez. Oysa tasarımlar koruma altında olsa, herkes ürün geliştirmek için çalışsa pazar da gelişir” şeklinde konuştu. Diğer önemli sorunun pazarlama örgütü kurma noktasında yaşandığını vurgulayan Sümer, “Artık pazarlama örgütü kurmak çok masraflı bir iş. Fuar bunun için gerekli. Bu fuarlarda biz son tüketiciyi değil de mobilya satıcılarını davet ediyoruz. Kayseri’den mobilya alım potansiyeli olan 46 ilde kapı kapı firma ziyaretleri yapılıyor. Fuar gelirinin en az yüzde 40’ını bu işlere harcattıyoruz” açıklamasını yaptı.


Sektörde işbirliğini fuar geliştirecek Kayseri Mobilya Gelişim Konseyi Üyesi ve Sefes Limited Şirketi ortağı Şafak Çivici ise Kayseri’nin mobilya sektöründe büyüyüp büyümeyeceği konusunda bir yanıt vermesi gerektiğini belirterek, “Kayseri’nin mobilya şehri olması için sektör kendi içinde işbirliği yapmalı.


Bu işbirliği de mobilya fuarı ile ortaya çıkacak. İMOB Fuarı gibi Kayseri Fuarı da başarılı geçerse mobilya ihracatımızın bu yıl büyüyeceğine inanıyorum. Herkes katma değerli üründen bahsediyor. Ama bana göre mobilya sektörü olarak bizim bu ülkeye sağladığımız en büyük katma değer vasıfsız işçileri ekonomiye kazandırmak. Nerede varsa vasıfsız işçi mobilyacılar onları topluyor. Öyle ya da böyle eğitiyor ve topluma kazandırıyor” şeklinde konuştu.

Gülsüm ERDEM/Dünya


Geri Dön