19 / 04 / 2024

Kayseri'deki inşaat kazısında lahit bulundu!

 Kayseri'deki inşaat kazısında lahit bulundu!

Kayseri'de bir inşaat için yapılan kazıda Roma dönemine ait 2 lahit ortaya çıkarıldı



Kayseri'de bir inşaat için yapılan kazıda Roma dönemine ait 2 lahit bulundu. 

     Müze Müdürü Hasan Elmaağaç, AA muhabirine, Nurihas Mahallesi'nde bir inşaat kazısında tarihi eser parçaları çıktığı bilgisi almaları üzerine kazı bölgesinde çalışma başlattıklarını söyledi. 

     Parçaların lahite ait olduğunu belirlediklerini, bir lahiti de bütün olarak kurtarmayı başardıklarını anlatan Elmaağaç, şu bilgileri verdi: 

     ''Geldiğimizde lahit parçalarıyla karşılaştık. Görevliler bir lahitin daha olduğunu söyledi. Bu lahitin etrafını açıp, temizledik ve ortaya çıkardık. Eser, Roma dönemine ait. Lahiti açtığımızda içinde toprak olduğunu gördük. İçini temizledik. Herhangi bir bulgu olup, olmadığını görmek için çıkan mezar kumunu eletiyoruz. Bu lahit üzerinde girland üzüm motifleri ve Meduza başı motifleri var. Büyük bir olasılıkla kendi döneminde soyulmuş, karıştırılmış ve içerisinde herhangi bir şey çıkmadı. Lahitin tekne kısmında kendi döneminden kalma çatlaklar var. Düzgün bir şekilde kaldıracağız. Bütün parçaları müzeye götüreceğiz.'' 

     Nurihas Mahallesi'nde eski Roma dönemine ait mezarlar bulunduğunu anımsatan Elmaağaç, bu bölgede benzer bulgulara rastlanabileceğini kaydetti. 

     İnşaat çalışmasını yürüten yetkililerin duyarlılık gösterdiğine işaret eden Elmaağaç, ''İnşaat sahipleri çok büyük duyarlılık göstererek, hemen bize, emniyete haber verdiler ve gerekeni yaptılar. Arkadaşlara teşekkür ediyorum'' dedi. 

     İnşaat çalışmasını yürüten müteahhit firma sahibi Ali Sekmanoğlu da ''İnşaatımızın kapalı otopark temelini eşerken kepçemize bir mermer parçasının takılması sonucu operatörün bize bildirmesiyle bunun tarihi eser olabileceğini düşünerek, Müze Müdürlüğü'ne bilgi verdik. Polislere de bilgi verdik. Yapılan çalışmayla toprak temizlendi. Gelecek nesillere ışık tutacak bir tarihi eseri memleketimize kazandırdık'' diye konuştu. 

     Lahitin içinden boşaltılarak elenen topraktan sikke ve gözyaşı şişesi parçaları ile iskelet parçaları çıktı. Lahit, bulunduğu yerden çıkarılıp, Müze Müdürlüğü'ne götürülecek. 

AA


Geri Dön