24 / 04 / 2024

Kayyum ne iş yapar?

Kayyum ne iş yapar?

Vesayet Makamı tarafından Medeni Kanun gereğince, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için kayyum atanabiliyor. Peki kayyum hangi hallerde atanır. Ataması yapılan kayyum ne iş yapar?



Kayyum ne iş yapar?

Medeni Kanun gereğince, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için kayyum (kayyım) atanabiliyor. Kanun gereğince, kayyum vesayet organlarından birisi olup; atamada bu makam yetkili oluyor.


Vesayet makamı, kanunda yazılı olan veya kanunda gösterilen diğer hâllerde ilgilisinin isteği üzerine veya re'sen temsil kayyımı atıyor. 


Ayrıca kanun gereğince kayyum atanabileceği gibi isteğe bağlı kısıtlama sebeplerinden biri varsa, ergin bir kişiye kendi isteği üzerine bir kayyum atanabiliyor. Peki kayyum ne iş yapar?


Bir kimseye kayyım atanması onun fiil ehliyetini etkilemiyor. Yasal danışmanlığa ilişkin hükümler saklı oluyor. Kayyımın görev süresi ve ücreti vesayet makamı tarafından belirleniyor.


Kayyumun sorumlulukları

I. Belli bir iş

MADDE 459.- Belli bir iş için görevlendirilmiş olan kayyım, vesayet makamının talimatına aynen uymak zorundadır.


II. Malvarlığının yönetimi

MADDE 460.- Kayyım bir malvarlığının yönetimi ve gözetimi ile görevlendirilmiş ise, yalnız o malvarlığının yönetim ve korunması için gerekli olan işleri yapabilir.


Kayyımın, bunun dışındaki işleri yapabilmesi, temsil olunanın vereceği özel yetkiye, temsil olunan bu yetkiyi verecek durumda değilse vesayet makamının iznine bağlıdır.


Kayyum nasıl atanır?

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön