23 / 04 / 2024

Kazakistan'da yabancılara arsa satışı yasağı!

Kazakistan'da yabancılara arsa satışı yasağı!

Ülke arsalarının yabancılara satılamayacağını söyleyen Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, "Bizim arsalar yabancılara satılmayacaktır. Buna izin vermeyeceğiz'' dedi.



Nur Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kazakçanın rolünün güçlendirileceğini kaydetti. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Tokayev, parlamentonun üst kanadı Senato ile alt kanadı Meclisin yeni yasama dönemi ilk ortak toplantısında halka hitap etti.

Halkın tüm yapıcı isteklerine hızlı ve etkin şekilde cevaplandıran, dinleyen iktidar anlayışını uygulamayı amaçladıklarını söyleyen Tokayev, toplum ile iktidar arasındaki diyalog ile uyumlu devlet inşa etmenin mümkün olduğunu, bu nedenle sivil toplumu destelemek ve güçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Tokayev, "Toplumu endişelendiren temel sorunlar sokakta değil parlamentoda ve sivil toplum diyaloğu çerçevesinde tartışılmalı ve çözüme kavuşturulmalı." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı olarak çok partili sistemin geliştirilmesini destekleyeceğini 
ifade eden Tokayev, toplumsal diyaloğun sağlanması ve halkın ihtiyaçlarına hızlı cevap vermenin devlet kurumlarının temel önceliği olduklarını söyledi.

Mitinglerle ilgili yasanın geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Tokayev, "Anayasaya uygun olarak vatandaşlarımız özgürce kendini ifade etme hakkında sahip. Eğer barışçıl eylemler kanun ihlali ve vatandaşların huzurunu bozmayı hedeflemiyor ise kanunda belirlenen kurallara göre eylemlerin yapılmasına izin verilmeli, bunun için özel yerler tahsis edilmeli. Anayasaya aykırı her hareket çağrısı kanun çerçevesinde bastırılacaktır." dedi.

Tokayev, toplumsal uyumun güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen, devleti oluşturulan millet olan Kazak halkının rolünü güçlendirip etnik gruplar ve dinler arası uyumu koruyacaklarını söyledi.

Ülkede bulunan etnik grupların ana dili ve kültürünü geliştirilmeleri için şartlar oluşturacaklarını ifade eden Tokayev, "Devlet dili olarak Kazak dilinin rolü güçlendirilecektir. Kazakçanın halklar arası dil haline geleceğine inanıyorum ancak böyle bir statüye ulaşmak için birlikte çalışmalıyız." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tokayev, aktif sivil toplum oluşturmak amacıyla sivil toplum kuruluşlarının statüsünü güçlendirmesi amacıyla, sivil toplumu geliştirme 2025 konseptinin oluşturulması ve kabul edilmesi gerekliliğini anlattı.

Ülke arsalarının yabancılara satışı yapılmayacağını ifade eden Tokayev, "Bizim arsalar yabancılara satılmayacaktır. Buna izin vermeyeceğiz. Bu konuyla ilgili tahminlere son vermek gerek. Arsaları etkin kullanmak hedefimiz. Devletten bedava arsa alanlar onları çalıştırmıyor. Kullanılmayan tarım arsalarını geri almaya başlamak gerek. Arsa ortak zenginliğimiz ve onlar üzerinde çalışanlara ait olmalı." açıklamasında bulundu.


Geri Dön