28 / 03 / 2024

KDV indiriminden sonra tapu harcı da düşerse konut talebi patlar!

KDV indiriminden sonra tapu harcı da düşerse konut talebi patlar!

150 metrekareden büyük konutların KDV’si yüzde 18’den 8’e düşürüldü. İnşaat sektörü, indirimin sektörde kayıtdışını azaltıp büyük ev talebini artırmasını bekliyor. Sektör, "Tapu harcı da düşerse talep patlar" diyor.



Konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanan katma değer vergisi (KDV) 150 metrekareden büyük konutlarda yüzde 8'e düşürüldü. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 31 Mart 2017'ye kadar konut satışlarında KDV oranı yüzde 8 olarak uygulanacak. Konut teslimlerinde halen yüzde 1 ve yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranlarında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı. Vergi indiriminin büyük evlere olan talebi artıracağını ifade eden sektör temsilcileri, indirimin talebe yansıması için alım-satımdan alınan yüzde 4’lük verginin de 2’ye indirilmesini bekliyor. DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz Gayrimenkul sektörünün bu tür teşvik edici uygulamalara ihtiyacı olduğunu söyledi.


KDV indiriminden sonra tapu harcı da düşerse konut talebi patlar!


SEKTÖRÜN ÖNÜ AÇILIR 

Yılmaz, “Banka faizlerinin düşürülmesi ve 150 metrekarenin üzerinde olan konutlarda KDV oranında indirime gidilmesi bu canlılığı destekleyen faktörler olarak sektörün önünü açıyor. Bu tür uygulamalar daha uzun süreli olmalı. Sektördeki vergi ve harç hafifletilmeli" dedi. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu ise ekonominin inşaat sektörü açısından zora girdiği bir dönemde KDV'nin yüzde 18'den 8'e indirilmesi çok sevindirici bir haber olarak yorumladı. İndirimin satışlara yansıyacağını belirten Tellioğlu, aynı zamanda yurt dışındaki satışlara da katkı sağlayacağını dile getirdi. 


AKARYAKITTA ÖTV ARTTI:  Bütçeye 10 milyar girecek, depo 8 TL fazlaya dolacak

Öte yandan yine Resmi Gazete'de yer alan kararla benzin, motorin ve LPG'de ÖTV tutarı 20 kuruş artırıldı. Benzin, motorin ve ev kullanımı hariç LPG'den alınan ÖTV'de 20 kuruşluk artışa gidilince akaryakıt fiyatları da zamlandı. Pompa fiyatına yaklaşık yüzde 4’lük bir artış olarak yansıması beklenen artış sonrasında, 40 lt’lik standart bir otomobilin deposu yaklaşık 8 lira daha pahalıya dolacak. Ancak bu artışın bütçeye yansıması çok daha büyük gerçekleşecek. Yapılan ÖTV artışının yılsonuna kadar bütçeye 2 milyar TL, 2017 yılı içinse 8 milyar TL katkı yapması planlanıyor.


Ev alandan vergi alınmasın

KDV indiriminden sonra tapu harcı da düşerse konut talebi patlar!


Yüzde 10’luk KDV indirimini “Çok doğru ve yerinde bir karar” olarak değerlendiren Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu ise şunları kaydetti: “Konut alıcısından vergi almak yerine, konut yapımından kar elde eden girişimciden vergi alınarak depreme dayanıklı sıfır konuta talep artırılabilir." 


Daha küçük metrekareler için de gelsin 

KDV indiriminden sonra tapu harcı da düşerse konut talebi patlar!


KDV indiriminin sektöre katkı sağlayacağına dikkat çeken Teknik Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, indiriminin 6 ayla sınırlı olmamasını istedi. Durbakayım, “KDV indirimiyle kayıt dışı azalır ve devletin geliri artar. 150 metrekareden küçük olan konutlar için de indirim gelir ve tapu harcı azalırsa piyasa çok hareketlenir” diye konuştu. 


Büyük eve talep artar

KDV indiriminden sonra tapu harcı da düşerse konut talebi patlar!


Vergi indiriminin 150 metrekarenin üzerindeki ev fiyatlarında düşüşü beraberinde getireceğini ifade eden Denge Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bayram, “KDV indirimi ile geniş ailelerin yüzü gülecek” diye konuştu. 


Akşam 


Geri Dön