26 / 04 / 2024

Kefalet sözleşmesi örneği!

Kefalet sözleşmesi örneği!

Kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşme kefalet sözleşmesi oluyor. Peki, kefalet sözleşmesi nasıl yapılır? İşte kefalet sözleşmesi örneği..



Kefalet sözleşmesi örneği!

Kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşme kefalet sözleşmesi oluyor.


Sözleşmenin geçerli olabilmesi için şekil şartlarına uygun olarak hazırlanması ve eş rızasının da alınmış olması gerekiyor.


Kefalet sözleşmesi, yazılı şekilde yapılması ve kefilin sorumlu olacağı azamî miktar ile kefalet tarihinin belirtilmesi gerekiyor.


Kefilin, sorumlu olduğu azamî miktarı, kefalet tarihini ve müteselsil kefil olması durumunda, bu sıfatla veya bu anlama gelen herhangi bir ifadeyle yükümlülük altına girdiğini kefalet sözleşmesinde kendi el yazısıyla belirtmesi şarttır.


Kendi adına kefil olma konusunda özel yetki verilmesi ve diğer tarafa veya bir üçüncü kişiye kefil olma vaadinde bulunulması da aynı şekil koşullarına bağlıdır. 


Eşin rızası

Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir; bu rızanın sözleşmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiş olması şarttır.


Kefalet sözleşmesinde sonradan yapılan ve kefilin sorumlu olacağı miktarın artmasına veya adi kefaletin müteselsil kefalete dönüşmesine ya da kefil yararına olan güvencelerin önemli ölçüde azalmasına sebep olmayan değişiklikler için eşin rızası gerekmez.


Kefalet sözleşmesi:


…………………………’nın …./…./20…. tarihli alım satım sözleşmesinden doğan …………………………’ya olan ……………….. TL (………………………… Türk Lirası) borcunu ödemediği ve kendisine karşı yapılan takiplerinin sonuçsuz kalması, bu borcun tahsil edilememesi halinde ayrıca bir mahkeme kararına gerek kalmaksızın yukarıda miktarı yazılı borcu kefil sıfatı ve sorumluluğu ile ödemeyi; bu konuda doğacak uyuşmazlıklar için ………………………… mahkemeleri ve icra dairelerinin yetkisini kabul, beyan ve taahhüt ederim.



…./…./20….


Kefil


…………………………



Kefilin rücu hakkı nedir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön