19 / 04 / 2024

Kemal Kızılhan: Türkiye'ye teknik müteahhitliği kazandıramadık!

Kemal Kızılhan: Türkiye'ye teknik müteahhitliği kazandıramadık!

Dünya çapında projelere imza atan Arma-Elektropanç’ın Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kızılhan, ‘teknik müteahhitlik’ deyimiyle Türkiye’nin tanışmadığını, yurtdışında daha kolay iş yapabildiklerini söyledi



Teknik müteahhitlik kavramını Türkiye’de geliştiren firmalardan biri olan AE Arma-Elektropanç,

2001 yılından itibaren 3 kıtada 8 ayrı ülkede faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye’nin teknik müteahhitlik kavramıyla henüz çok iç içe olmadığını söyleyen Arma-Elektropanç Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kızılhan, “Biz enerjinin binaya sokulmasından binanın tüm işlevlerinin kazandırılmasına kadar olan süreç içerisinde iş takibi yapıyoruz. Dünya teknik müteahhitlik kavramı ile tanışalı çok uzun yıllar olmasına rağmen, Türkiye’ye bunu kazandıramadık” diye konuştu.


‘YÜZDE 30’U BİZİM İŞİMİZ’


Bir inşaatın yüzde 30’unun kendi işleri olduğunu belirten Kızılhan, “Teknik müteahhitliğin açılımı; mekanik ve elektrik mühendisliğiyle tesisat işlerinin bir araya gelmesidir. Bina otomasyon sitemleri, genel seslendirme sistemleri, ısıtma ve soğutma tesisatları, haberleşme sistemleri, yangın alarm sistemleri ve daha birçok alan teknik müteahhitlik kapsamında yer almaktadır. Bu da bir inşaatın minimum yüzde 30 işi demektir” dedi.


5.1 MİLYAR EURO'LUK ORTAK!


2012'nin mart ayında Hollanda merkezli halka açık teknik servis sağlayıcısı Imtech N.V. ile AE Arma-Elektropanç'ın çoğunluk hissesinin satışına yönelik bir anlaşma imzalandı. Şu anda 28 bin 600 çalışanıyla 5.1 milyar Euro'luk bir büyüklüğe sahip Imtech özellikle Doğu Avrupa, hızla büyüyen Rusya ve Ortadoğu gibi pazarlarda büyümek istiyor.


Avrupa’ya ikinci en yüksek bina


AE Arma-Elektropanç Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi'nin yeni yapılacak genel merkez binasının elektrik-elektronik işleri müteahhitliğini üstlendi. Son olarak da Moskova'daki Avrupa'nın inşaatı devam etmekte olan en yüksek binası olan PLOT 16-A'nın elektromekanik (MEP) işlerinin yapımını aldı. Ana müteahhitliğini Ant Yapı'nın yaptığı PLOT 16-A'nın MEP işleri kontrat bedeli 80.5 milyon dolar. Halen Avrupa'nın en yüksek binası olan "Capital City Moskow Tower" adındaki kuleyi teslim eden şirket kendi rekorunu kırmış olacak.


HABERTÜRK


Geri Dön