25 / 04 / 2024

Ken Yeang kimdir?

Ken Yeang kimdir?

Mimar Ken Yeang, ülkemizde Küçükçekmece Kentsel Dönüşüm Projesi ve eski adıyla Tulip Turkuaz, yeni adıyla Biristanbul projesinin mimarı olarak bilinir. Peki Malezyalı Mimar Ken Yeang kimdir? İşte özgeçmişi...



Ken Yeang kimdir?


Penang Malezya’da 1948 yılında dünyaya gelen Ken Yeang, Malezya’nın yanı sıra, ABD ve İngiltere’de öğrenim gördü. Doktorasını Cambridge Üniversitesi’nde yapan Yeang, Pensilvanya ve Harvard Üniversiteleri'nden dersler aldı.


Anavatanı olan Malezya dışında da birçok uygulanmış projesi vardır. Ayrıca 2005 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Küçükçekmece’de yer alan gelişme alanındaki tasarım yarışmayı Ken Yeang kazanmıştır. 


Yeang’ın yeşil tasarım konusundaki çalışmaları, Cambridge Üniversitesi’ndeki doktora eğitimine dayanmaktadır (1971-1974). Ar-Ge çalışmaları ile devam eden bu süreç, ekolojik tasarım ve planlama, bioklimatik tasarım ve yüksek yapılar alanında birçok bilimsel yayına dönüşmüştür. Yayınları içinde; The Skyscraper: Bioclimatically Considered, The Green Skyscraper: The Basis for Designing Sustainable, Intensive Buildings ve son kitabı Ecodesign: A manual for Ecological Design sayılabilir.


RIBA üyesi Yeang, 35 yıllık profesyonel deneyimi sonucunda yüzlerce proje tamamlamış, 12’si inşa edilmiş, 3'ünün inşası süren 50 gökdelene imza atmıştır.


Geri Dön