19 / 04 / 2024

Kendi evini yapana yardım nedir?

Kendi evini yapana yardım nedir?

Afet sebebiyle yapılan ve yapılacak olan binaların borçlandırma bedellerinden yapılacak indirimler hakkında yönetmelik gereğince "Kendi evini yapana yardım nedir?" Kendi evini yapana yardım etme şartları nelerdir?



Kendi evini yapana yardım nedir?

2510 sayılı İskan Kanunu ek Kanun gereğince, köylerde köylünün konut, tarımsal işletme yapıları ve sosyal tesis ihtiyacını kendisinin çözmesindeki gücünü desteklemek üzere, masrafları özel iskan fonundan karşılanmak suretiyle hazırlanan tip projeler bedelsiz olarak istekli köylülere veriliyor.


Ayrıca, yönetmelikle belirtilen esaslara göre, her köyde belli sayıda çiftçi ailesine kendi evini yapana yardım metodu uygulaması olarak kredi veriliyor.


Afet sebebiyle yapılan ve yapılacak olan binaların borçlandırma bedellerinden yapılacak indirimler hakkında yönetmelik gereğince, evini yapana yardım uygulamasına göre inşa olunan binalar için indirim borçlandırmaya esas olan miktar üzerinden yapılıyor. Yapılan onarım yardımlarından indirim yapılmıyor. 


KEYY yönteminde geri ödeme şartları nelerdir? Seçilen projenin maliyeti, verilen kredi miktarından fazlaysa ne yapılmaktadır?


Kullandırılan konut kredisi yıllık yüzde iki faizli olup, son kredi diliminin ödenmesini takip eden yirmidördüncü ayın sonuna kadar ilk taksiti ödenmek üzere on yılda ve on eşit taksit hâlinde, kredi anaparası ve faizi ile birlikte tahsil olunmaktadır. 


Krediler kendi evini yapana yardım (KEYY) olarak verilmekte olduğundan kredi miktarı ile konut maliyet bedeli arasındaki fark hak sahibi aile tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca Ziraat Bankası ile Bakanlığımız arasında yapılan protokol gereği işlemlerden alınan % 2,5 komisyon hak sahiplerince karşılanmaktadır.


Evini yapana yardım yönetmeliği!
KEYY geri ödeme şartları nelerdir?



Geri Dön