19 / 04 / 2024

Kendin yık kendin yap' modeli artık çok hızla ilerleyecek! 

Kendin yık kendin yap' modeli artık çok hızla ilerleyecek! 

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz da 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 2012'den beri çok sayıda harç ve vergi indirimi hakkında değerlendirme yaptı. 



Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz d 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 2012'den beri çok sayıda harç ve vergi indirimini değerlendirdi 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; net 149 metrekarenin altındaki konut alanlarında KDV'nin yüzde 1 olarak uygulandığını anımsatan Kiraz, yeni kararla "kendin yık kendin yap" modeline vergi avantajı getirildiğini belirtti. 

Kendin yık kendin yap modeli artık çok hızla ilerleyecek! 

Kiraz, şunları kaydetti:

"2017 sonu itibarıyla kat karşılığı inşaat işlerinin azalması ve stok fazlası ortaya çıkması nedeniyle sektör, 'kendin yık kendin yap' modeline, yani diğer ismiyle özel taahhüt işlerine yöneldi. Bu modelin diğer bir ismi ise eser sözleşmesi. Ancak burada en büyük sorun yüzde 18'lik KDV'ydi.

Binasını bedel karşılığında yıkıp yaptırmak isteyenler için dev bir KDV sorunu bulunuyordu. Var olan inşaat bedeline yüzde 18 ciddi artış getirdiği için müteahhitler ve arsa sahipleri bu modeldeki dönüşümden uzak duruyordu." 

Yeni kararla bu caydırıcı KDV oranının yüzde 1'e düşürüldüğünü belirten Kiraz, "Bu kararla bedel karşılığı evlerini yeniletmek isteyen arsa sahipleri ve yükleniciler açısından çok önemli bir dönem başladı ve maliyetler ciddi anlamda azaldı. Çok uzun zamandır beklenen bir karardı. 'Kendin yık kendin yap' modeli artık çok hızla ilerleyecektir." şeklinde konuştu. 

Evini kendi dönüştürene KDV indirimi!


Geri Dön