19 / 04 / 2024

Evini kendi dönüştürene KDV indirimi!

Evini kendi dönüştürene KDV indirimi!

Devlet kentsel dönüşüme teşvik etmek için önemli adımlar atıyor. Buna göre, vatandaş müteahhitle kat karşılığı anlaşma yapmadan evini kendi dönüştürmesi halinde sonra yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV ödeyecek.



Ülkemizde 6.7 milyon riskli yapının dönüşümü için çalışmalar devam ediyor. Süreci hızlandırmak isteyen kamu, vatandaşı dönüşüme teşvik etmek için adımlar atıyor. Vatandaş, müteahhitlere arsa payı vermeden dönüşüm projelerini doğrudan kendileri yaptırıp mevcut alanda konut inşa etmek istemeleri ve bunun için müteahhitlerden inşaat taahhüt hizmeti almaları durumunda, yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV ödemesi yapacak.

EŞİTSİZLİK SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Evini kendi dönüştürene KDV indirimi!

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen hayata geçen düzenlemeyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Ülkemizde kentsel dönüşüm ağırlıklı olarak kat karşılığı anlaşmayla yapılıyordu. Vatandaş evini müteahhite veriyordu, müteahhit ilave yaptığı konutlarla işi finanse ediyordu. Artık bu modelin yavaşladığını görüyoruz.

Özellikle imar artışı olmayan yerlerde vatandaş evini kendi dönüştürmek istiyor. Burada müteahhit firmadan hizmet satın alınıyor. Kat karşılığı işlerde KDV yüzde 1’ken vatandaşın yaptığı işte yüzde 18’di. Bu eşitsizliği ortada kaldırmak istedik. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın çalışmasıyla KDV teşviki devreye girdi. Elazığ ve İzmir’de de depremden etkilenen vatandaşlar bu teşvikle evini daha kolay dönüştürecek.”

Evini kendi dönüştürene KDV indirimi!

1.5 KAT SINIRI

Bu konuda bir sınırlama da olduğundan bahseden Gürgen, “KDV düzenlemesinde amaç vatandaşa destek, işin ticari boyutuna değil. Bu nedenle yıkılan evinin 1.5 katına kadar yapılan inşaatta muafiyet uygulanacak. 1000 metrekare yerine en çok 1500 metrekare olacak” dedi.

‘SÜREÇ HIZLANACAK’

Evini kendi dönüştürene KDV indirimi!

Dün Resmi Gazete’de yayımlanan KDV teşviki hakkında değerlendirmelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakan Murat Kurum, “Kentsel dönüşümün önünü açmak ve hızlandırmak adına böyle bir karar alındı. Vatandaşlarımıza KDV noktasında destek olacak bu kararla süreç hızlanacaktır. Tabii bunun dışında Bakanlığımızın diğer destekleri de devam etmektedir” şeklinde konuştu. Bakan Kurum Türkiye genelinde 5 yılda 1.5 milyon riskli konutun dönüşümünü hedeflendiklerini de ekledi.

Evini kendi dönüştürene KDV indirimi!

KREDİ LİMİTİ 200 BİN LİRAYA ÇIKIYOR

Evini kendi dönüştürene harç muafiyeti sağlandığını ve 18 ay kira yardımı yapıldığını belirten Vedad Gürgen, faiz desteği sağlanan kentsel dönüşüm kredisinde üst limitin arttırılması çalışmasında sona gelindiğini söyledi. Gürgen, mevcutta 125 bin lira olan üst limitin 200 bin liraya çıkarılacağını belirtti.

Kentsel dönüşümde KDV indirimi!

Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik!


Geri Dön