26 / 04 / 2024

Kent Müzesi ve Ulusal Kütüphane projesi için ihaleye çıkılmadı

Kent Müzesi ve Ulusal Kütüphane projesi için ihaleye çıkılmadı

Rami Kışlası'na 'Kent Müzesi ve Ulusal Kütüphane' projeleri yılan hikayesine döndü. Müze için hala ihaleye çıkılmadı



Kütüphane içinse ön proje hazırlandı ama uygulama projesi henüz ortada yok

İstanbul'un kültür alanı olacak olan Rami Kışlası'na ilişkin İstanbul Kent Müzesi ve Ulusal Kütüphane projesi yılan hikayesine döndü. İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı Kanunu'nda da yer alan projenin inşaat ihalesi yapılamadı. Kütüphanenin uygulama projesinin de olmadığı ortaya çıktı. Projenin 2010 içinde yetişip yetişmeyeceği merak konusu oldu.

EN AZ 8 AY GEREKİR
İstanbul Kent Müzesi projesi 2010 Ajansı kapsamına girmeden önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi, projeyi ihaleyi kazanan mimarlık firmasına yaptırdı. Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla Ulusal Kütüphane projesine de start verildi. Firma, kütüphanenin ön projesini de hazırladı. Ön proje, II. Numaralı Koruma Kurulu'nca onaylandı. Ancak, ajansın bugüne kadar Kent Müzesi'nin yapımı için ihaleye çıkmadığı ve kütüphanenin uygulama projelerini yaptırmadığı ortaya çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, gerekli adımların atılması için  2010 Ajansı'na başvurdu ancak sonuç alınamadı. Uzmanlar, uygulama projesinin en kısa olarak 8 ayda tamamlanabileceğinin altını çizerek, 2010 yılı içinde yetişemeyebileceğine işaret ediyor.

3 BİN KİTAPLIK DEV KÜTÜPHANE
İstanbul Kent Müzesi'nde, İstanbul'a ait bilgi, doküman ve objeler yer alırken, Türkiye'nin en büyük kütüphanesi olacağı belirtilen Ulusal Kütüphane'de 3 bin kitap bulunacak. Fuaye, toplantı salonları, otopark, cafenin de bulunacağı kütüphane binası toplam 75 bin metrekarelik kapalı alana kurulacak.

1828'DEN BERİ AYAKTA
Rami Kışlası, II. Mahmut döneminde 1826 tarihinde yeniçeri ocağının kaldırılmasıyla oluşturulan Asakir-i Mansure Ordusu için, Eyüp'te Rami Çiftliği yanında inşa edildi.1828'de bitirilen Rami Kışlası'nda padişah da iki yıl yaşadı.
Akşam/Nebahat Koç

 

 


Geri Dön