29 / 03 / 2024

Kent ormanı oluşturma çalışmaları hızla sürüyor!

Kent ormanı oluşturma çalışmaları hızla sürüyor!

Trabzon, Rize ve Bayburt´ta kent ormanı oluşturma çalışmaları hızla devam ediyor



Trabzon Orman Bölge Müdürlüğünün görev alanı içinde bulunan Trabzon, Rize ve Bayburt´ta kent ormanı oluşturma çalışmaları hızla devam ediyor.

Trabzon Orman Bölge Müdürü Ahmet İpek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylerden göç nedeniyle kentlerdeki nüfusun arttığını, buna bağlı olarak kent insanının yeşil alan beklentilerinde de artış yaşandığını söyledi.

Halkın rekreasyon, dinlenme, spor ve benzeri ihtiyaçları ile beden ve ruh sağlıklarına olumlu yönde katkı sağlamak için Trabzon, Rize ve Bayburt´ta kent ormanı oluşturma çalışmaları yürüttüklerini belirten İpek, "Rize´de Kent Ormanı çalışmaları Güneysu ilçesine bağlı Ortaköy köyünün Kıbledağı mevkisinde 50 hektarlık alanda devam ediyor. Proje ve ihale süreci tamamlandı. Yıl sonuna kadar çalışmaların büyük bir bölümü bitirilecek" dedi.

İpek, kent ormanı çalışmaları devam eden alanda özellikle Rize halkının yakından bildiği Kıbledağı Camisi olarak da adlandırılan Dağ Camisi bulunduğunu ifade ederek, "Kent ormanı oluşturulan alan denizden bin 132 metre yükseklikte, il merkezine 20, ilçe merkezine ise 5 kilometre mesafede. Kayın, kestane ve kızılağaç, bu alana hakim ağaç türleri arasında yer alıyor. Alt tabakada Rize yöresinde endemik olarak yetişen kardelen, siklamen, Doğu Karadeniz süseni ve yoğun olarak orman gülü bulunmaktadır" diye konuştu.

Sincap, çakal, tilki, porsuk, karaca, yaban domuzu, ayı ile atmaca, şahin, ağaçkakan, kırlangıç, doğan, puhu ve çeşitli kuş türlerinin de bu alanda yaşadığını vurgulayan İpek, şöyle devam etti: "Şu ana kadar Rize Orman İşletme Müdürlüğünce bin 500 metre uzunluğunda Asmalıırmak-Ortaköy bağlantı yolu yapılmıştır. Asmalıırmak Deresi´ne piknik ve yüzme için gelen ziyaretçilerin Rize Kent Ormanını ziyaret etmelerine olanak sağlanmış ve iki havzayı birbirine bağlayan bu yol kent ormanı ulaşımını kolaylaştırmıştır. Bu alanda sadece üst yapı çalışmaları yapılacaktır. Rize İl Özel İdaresi tarafından 2 kilometre uzunluğunda Ortaköy-Kıbledağı ulaşım yolunun 800 metrelik kısmında büyük onarım çalışması yapıldı. Üst yapı çalışması sürmektedir. Yine kent ormanında planlanan yaklaşık 2 bin metrelik yürüyüş patika güzergahları ile sahanın diri örtü temizliği ve altyapı çalışmaları kendi personelimiz tarafından yapılmakta ve yapım işi devam etmektedir." İpek, Rize Kent Ormanında enformasyon binası, giriş kapısı, gözetleme kulesi, ahşap çocuk oyun grupları, kamelyalar, piknik masaları, yağmur barınağı, ağaç üzerinde küçük evler, banklar ve seyir terasları, tuvaletler, spor alanları, çeşmeler, çöp bidonları, Arnavut kaldırımlı yollar, mescit, kafeterya, su deposu, yürüyüş yolları ve büfe yapılacağını belirtti.

Trabzon´daki Kent Ormanının ise Akçaabat ilçesine bağlı Hıdırnebi Yaylası´nda 13.03 hektarlık alanda yapılacağını belirten İpek, proje çalışmalarının bitirildiğini söyledi.
İpek, Trabzon Akçaabat Karadağ Turizm Merkezi sınırları içinde kalan Trabzon Kent Ormanı için Kültür ve Turizm Bakanlığından izin alındığını ifade ederek, "Bu alanda çalışmalara başlandı. Trabzon Kent Ormanı çalışmalarının 2011 yılında bitirilmesi planlanmaktadır. 2010 yılında tabi gölün rehabilitesi ve büyütülmesi ile piknik masası ve yürüyüş yolları yapılacaktır" dedi.

Bayburt Kent Ormanı çalışmalarının ise Bayburt Valiliği ve Bayburt Belediye Başkanlığının yer tahsisi işlemleri neticesinde yapılacağına dikkati çeken İpek, "Kent ormanı tahsis işlemlerini müteakip en kısa sürede çalışmalar tamamlanacaktır. Bayburt için kent ormanı proje çalışmaları bitirilmiştir" diye konuştu.

İpek, görev alanları içinde bulunan Gümüşhane´de ise kent ormanının 2006 yılında halkın hizmetine sunulduğunu kaydetti.
AA


Geri Dön