24 / 04 / 2024

Kent parkları gayrimenkule değer katıyor!

Kent parkları gayrimenkule değer katıyor!

Kent parkları, halkı bir araya getiren kamusal alanlar olmalarının yanı sıra turizme ve çevredeki gayrimenkul piyasasına olumlu etki yapıyor. Türkiye'de özellikle İstanbul'da Lale Festivali gibi etkinliklerle parkların gün geçtikçe önemi artıyor.



Kent parkları, halkı bir araya getiren kamusal alanlar olmalarının yanı sıra turizme ve çevredeki gayrimenkul piyasasına olumlu etki yapan ekolojik ve rekreasyonel alanlar olarak sosyoekonomik değeri yüksek alanları oluşturuyor. 


Londra'da Hyde Park, Paris'te Jardin du Luxembourg New York'ta Central Park gibi yeşil alanla bütünleşmiş parklar şehrin hayatında can alıcı rol oynuyor. Örneğin New York'ta en pahalı konutlar Central Park'a bakan konutlardan oluşuyor. 


Türkiye'de ise özellikle İstanbul'da Lale Festivali gibi etkinliklerle parkların gün geçtikçe önemi artıyor. Özellikle kamu ve özel sektör işbirliği sağlanarak yap-işletdevret modeliyle birçok ilçe belediyesi park ihaleleri açıyor. Böylece metropollerin en yaygın sorunu olan otopark problemi kent parklarının zemin altında kurulan otoparklarla çözülmeye çalışılıyor. Bu modelle kentliler için kaliteli alanlar yaratılırken kent parkları kente ekonomik katkı sunuyor. 


Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, kent parklarına ekonomik açıdan bakılması gerektiğini söyleyerek, büyük şehir parklarının artık belediyelere maliyet yükü olmaktan çıkabileceğini, bu alanların ticari bir olgu olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Yazıcı, büyük şehir parklarında oluşturulabilecek ticari fonksiyonlardan kazanılan gelirlerle vatandaşa hizmet götürülebileceğine dikkat çekiyor. 


Ekonomist


Geri Dön