25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm 2020'de hızlanacak!

Kentsel dönüşüm 2020'de hızlanacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, iklim değişikliğiyle mücadeleye çok önem verdiklerini belirtti. Kentsel dönüşüm uygulamalarının devam edeceğini söyleyen Kurum, önümüzdeki beş yılda 1.5 milyon konutun dönüşeceğini vurguladı...



ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı için 2020 projeler yılı olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2020’de yürütecekleri önemli projelerden birinin “İklim Değişikliği Uyum Eyleminin Geliştirilmesi” olacağını vurgulayarak, toplamda 11.5 milyon euro bütçeli projenin finansmanının Avrupa Birliği Türkiye Mali İşbirliği çerçevesinde oluşturulduğunu kaydetti. Söz konusu proje kapsamında iklim değişikliği etki ve etkilenebilirlik analizi çalışmaları ışığında Türkiye’nin Ulusal iklim Değişikliği Uyum Eylem Plam’nın güncelleneceğini belirten Bakan Kurum, “Yerel düzeyde iklim değişikliği uyum çalışmaları kapsamında dört farklı pilot büyükşehir belediyesinde ‘iklim Değişikliği Etki ve Etkilenebilirlik Analizlerinin’ yapılması; iklim Değişikliği Platformu’nun hazırlanması ve hibe programı kapsamında yaklaşık 7.5 milyon euro hibe yardımı yapılması planlanıyor” dedi.

Kentsel dönüşüm 2020 de hızlanacak!

Para'da yer alan habere göre; Projesi çerçevesinde 2020 yılında proje teklif çağrısına çıkılması planlanıyor. Başvuru yapılacak projeler arasında en başarılı bulunanların, program kapsamında desteklenmesi öngörülüyor. Bu hibe programından yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında hazırlayacakları projelerin yararlandırılması amaçlanıyor.

HAVA KALİTESİ HARİTALARI

Para Dergisi’ne açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, hava kalitesi yönetimi alanında 2020’de Orta Karadeniz Bölgesi içi, 2023 yılma kadar da tüm bölgelerin hava kalitesi haritalarının hazırlanacağını vurgulayarak, bu haritalar vasıtasıyla yerel, bölgesel ve ulusal ölçekli politikalar geliştirileceğini aktardı. Bakan Kurum, 2020’de 50 bin kurum/kuruluş binasında sıfır atık sisteminin kurulmasının hedeflendiğini söyledi. 2020 Haziran başına kadar tüm kamu kurum ve kuruluşlarında bu süreci tamamlayarak “Sıfır Atık Belgesi” alınmasının planlandığını dile getiren Kurum şunları kaydetti:

“2020 sonuna kadar nüfusu 250 bin üzeri olan mahalli idarelerin sıfır atık sistemini kurarak Sıfır Atık Belgesi alacak olup bu sayede yaklaşık 37 milyon vatandaşımız sisteme dâhil olacak. 2020’de atık su arıtma tesisi sayısı artırılacak ve atık su arıtma hizmeti verilen belediye nüfusu oranı yüzde 91’e çıkarılacak. Hâlihazırda yüzde 1.2 olan yeniden kullanım oranı yapılacak mevzuat düzenlemeleri ile 2020 sonu itibarıyla yüzde 2’ye çıkarılacak”

YILDA 300 BİN KONUT

Bakan Kurum, başta İstanbul olmak üzere 2020’de de kentsel dönüşüm uygulamalarına ilişkin çalışmalara hızla devam edeceklerini söyledi. Dönüştürülmesi gereken konut sayısının 6.7 milyon olduğunu vurgulayan Kurum, yılda 100 bini İstanbul’da olmak üzere her yıl 300 bin konutun dönüştürülmesi sağlanarak beş yıl içerisinde 1.5 milyon konutun dönüşümünü tamamlayacaklarını belirtti. Şehir merkezlerinde kalan köhneleşmiş, çöküntü alanı haline gelen sanayi bölgelerini dönüştüreceklerini kaydeden Kurum, bu kapsamda, öncelikli olarak başta İstanbul, Kayseri, Kocaeli ve Konya olmak üzere sanayi alanlarına yönelik 10 bin bağımsız birim üretilmesi için çalışmalara başladıklarını, beş yıl içinde sanayi alanlarına yönelik bu çalışmayı tüm şehirlere yayacaklarını söyledi.


Geri Dön