25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm fiziksel bir değişim değildir!

Kentsel dönüşüm fiziksel bir değişim değildir!

5. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi'nde konuşma yapan TOKİ Başkan Yardımcısı Özçelik, "Dönüşüm mantığıyla uyuşmayan ve herkesin kazanmak istediği bir anlayışla şehirlerimizi dönüştüremeyiz, yenileyemeyiz" dedi. 



Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik, Kentsel Strateji Doğrultusunda Akıllı Şehirler ve Binalar" temasıyla, İstanbul'da düzenlenen "5. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi"nde konuşma yaptı. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Özçelik, kentsel dönüşüm ve kentsel yenilemenin her zaman gündemde tutulması gereken konuların başında geldiğini ifade etti. 

Kentsel dönüşüme önem verilmesi gerekiyor

Özçelik, sağlıksız, afetlere karşı riskli, fiziksel olarak köhnemiş, yapı ömrünü tamamlamış konut stokunun Türkiye'nin en önemli problemlerinden biri olduğunu ifadere ederek depremsellikten dolayı kentsel dönüşüme ayrı önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Özçelik, Türkiye için kentsel dönüşümün asla bir tercih olmadığının altını çidi. Özçelik, "Bu bir zorunluluktur ve de acil bir zorunluluk." dedi.

Deprem riski, nüfus artışı ile kentleşmenin herkesin üzerinde önemli bir baskı yarattığını belirten Özçelik, "İstanbul başta olmak üzere nüfusumuzun yüzde 71'i, topraklarımızın da yüzde 66'sı birinci ve ikinci derece deprem kuşağında yer almaktadır.

Kentsel dönüşümün kapsam ve aciliyeti düşünüldüğünde kamunun yanı sıra özel sektörün rolü de önem taşımakta. Tüm paydaşların üzerine düşen sorumluluklar var. Arsa sahipleri, yüklenici kuruluşlar ve kamu idareleri konuya daha sağduyulu, başta ülke, şehir, mahalle ve insani menfaatler boyutunda bakmamız gerek. Dönüşüm mantığıyla uyuşmayan ve herkesin kazanmak istediği bir anlayışla şehirlerimizi dönüştüremeyiz, yenileyemeyiz." açıklamasında bulundu. 

"Kentsel dönüşüme sadece fiziksel bir değişim olarak yaklaşılmamalı"

Özçelik, kentsel dönüşüme sadece fiziksel bir değişim olarak yaklaşılmaması gerektiğini söyledi.  "Kentsel dönüşümün hareket noktasının insan olduğunu ifade eden Özçelik, şehitlerin DNA'sının muhafaza edilmesi gerektiğini belirtti. Özçelik, "Kentsel dönüşüm, çok boyutlu, fiziksel, çevresel, ekonomik ve sosyal dönüşümün tamamını kapsayan bir süreç Bu açıdan kentsel dönüşüme çok aktörlü ve katılımcı bir süreç olarak bakılmalı. İnsan ve toplum sağlığının iyileştirilmesi, yüksek yaşam kalitesi sunan mekanların üretilmesi, yeni iş alanlarının geliştirilmesi, azalan komşuluk ilişkilerinin güçlendirilmesi de bu sürecin önemli bir boyutunu oluşturmakta. Projelerin temelinde insan var." şeklinde konuştı 

Özçelik, "Kadim şehirlere yeni imajlar yaratmaktan çok, kentlerin var olan tarihi ve kültürel mirasını ön plana çıkaracak tasarımları tercih etmeliyiz." dedi. 

 


Geri Dön