26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm için en çok başvuru İzmit'ten yapıldı!

Kentsel dönüşüm için en çok başvuru İzmit'ten yapıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Mayıs 2012 tarihinde çıkardığı Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanmak için en çok başvurunun İzmit'ten olduğu öğrenildi.



Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanmak için en çok başvuruyu İzmitliler'in yaptığı öğrenildi. Yasanın amacının başta deprem olmak üzere, sel, heyelan, kaya düşmesi, çığ vb. afet riski altında bulunan bölgelerin ve risk dışında kalan, ekonomik ömürlerini tamamlamış, eski ve hasarlı binaların tasfiyesi; yerine sağlıklı, güvenli, standartlara uygun yaşam alanlarının oluşturulması, olası afetlerde can-mal kayıplarının önlenmesi olduğunu söyleyen İzmit Belediyesi yetkilileri, "Yasadan faydalanmak için Kocaeli genelinde şimdiye kadar 800'e yakın başvuru var. Bu başvuruların 400'ü İzmit'ten yapıldı. İzmit'ten sonra en çok başvuru Gebze'den oldu. Bazı ilçelerde ise henüz başvuru bile yok. İzmit Belediyesi olarak yasadan yararlanmak isteyenlere kanunlar çerçevesinde her türlü kolaylığı sağlıyoruz" dedi. 


YASA NASIL İŞLİYOR? 

2012 yılında kabul edilen yasanın mülk sahiplerine önemli kazanımlar sağladığı kaydedildi. 6309 sayılı yasadan yararlanmak isteyenler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından lisanslı özel firmalarla anlaşıyorlar. Halen Kocaeli'de 20'ye yakın olan bu firmalar, bedeli karşılığında vatandaşın binasında inceleme yapıyor. Yapılan inceleme bir raporla Bayındırlık İl Müdürlüğü'ne bildiriyor. İl müdürlüğü de yapacağı kontrol sonunda bunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na iletiyor. Binanın riskli olup olmadığına bakanlık karar veriyor. 


DEPREME DAYANIKLI 

Şayet bina riskli ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilgili belediyeye bilgi vererek binanın 2 ay içinde yıkılmasının takip edilmesini istiyor. Bu süreç tamamen lisanlı firmalarca takip ediliyor. 

Binası riskli kabul edilen vatandaşların yasadan kaynaklanan çeşitli avantajları bulunduğu da öğrenildi. Her türlü ruhsat ve diğer tüm resmi harçlardan muaf tutulan riskli yapı sahibine yeni bina yapıncaya kadar kira yardımı ve inşaat için de düşük faizli kredi de verildiği kaydedildi. Söz konusu yasanın avantajlarının zamanla daha da anlaşılarak riskli yapıların yıkılarak yerine depreme dayanıklı yeni yapılar yapılacağı bildirildi. 


Bizim Kocaeli


Geri Dön