18 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm müdürlüklerine uzmanlar tepkili!

 Kentsel dönüşüm müdürlüklerine uzmanlar tepkili!

Kentsel dönüşüm müdürlükleri kurulmasıyla ilgili karar Resmî Gazete’de yayımlandı. Uzmanlar tepkili: Dünya daha fazla demokrasi için yerelleşiyor, biz tersine gidiyoruz...



Bakanlar Kurulu kararıyla İstanbul,  İzmir  ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri kurulması şehir plancıları ve mimarlar tarafından tepkiyle karşılandı. Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre kentsel dönüşüm bu müdürlükler aracılığıyla koordine edilecek. Uzmanlar, hükümetin aldığı kararın yerel yönetimleri kentsel düzenlemelerde safdışı bırakacağı görüşünde. Kentsel dönüşümün bir inşaat faaliyeti değil bir kent projesi olarak görülmesi gerektiği uyarısında bulunan şehir plancıları ve mimarlar, düzenlemenin Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na aykırı olduğunu kaydetti.



Giderek merkezîleşiyoruz


Mimar ve Kent Planlamacısı Erbatur Çavuşoğlu, dünyada bütün ülkelerin demokratikleşmek için yerelleştiğini ancak Türkiye’nin  TOKİ  ve Şehircilik Bakanlığı ile daha fazla merkezîleştiğini söyledi. Çavuşoğlu şunları söyledi: “Merkezîleşme sadece şehircilik alanında değil diğer alanlarda gittikçe artıyor ve daha çok totaliterleşme söz konusu. Onun için bu müdürlükler kararını saçmasapan buluyorum. Türkiye’de yerel yönetimlere özerklik ve çalışma alanı tanınmıyor. 



Taraf







Geri Dön