29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm projeleri girişimci sayısını arttırdı!

Kentsel dönüşüm projeleri girişimci sayısını arttırdı!

Günümüzde artan kentsel dönüşüm projeleri, elinde sermayesi olanı inşaatçı yaptı. 2012'den bu yana ana faaliyet konusu inşaat olan 19 bin 254 yeni şirket kuruldu. Şirketlerin 699'unda yabancı sermaye ortaklığı oluştu



 Ekonominin lokomotifi olarak öne çıkan inşaatın cazibesi, kentsel dönüşüm rüzgarını da arkasına alınca arttı. Cebinde parası olan farklı meslek gruplarından kişiler sektöre hızlı giriş yaptı. Dönüşüme start verilen 2012'de Türkiye genelinde 6 bin 318 yerli sermayeli, 241 yabancı sermayeli olmak üzere toplam 6 bin 559 şirket kurulurken sayı bu yılın ilk 5 ayında 4 bin 498 oldu. 2012'den bu yana ana faaliyet konusu inşaat olan 19 bin 254 yeni şirket kuruldu. Şirketlerin 699'unda yabancı sermaye ortaklığı oluştu. En fazla şirket kuruluşu İstanbul'da yaşanırken İstanbul'u  Ankara  ve  İzmir  takip etti. 


YÜKSELİŞ VATANDAŞI TEDİRGİN ETTİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin verilerine göre son üç yılda faaliyet konusu inşaat olan şirket sayısında yüzde 40'a yakın bir artış yaşandı. Türk firmalarıyla ortaklık kurarak pazara giriş yapan yabancı yatırımcı, inşaat sektöründe faaliyet göstermek için Türkiye'ye 2012'den Mayıs 2014'e kadar 196 milyon 181 bin 330 liralık sermaye getirdi. Aynı dönemde yerli sermayenin gücü 5 milyar 28 milyon liraya ulaştı. 

Sektördeki cazibeye kapılarak yeni projeler geliştirmek isteyen yeni firmalarla birlikte güven sorunu da ortaya çıktı. Adı daha önce hiç duyulmamış şirketler özellikle dönüşüm alanlarında hak sahipleriyle pazarlık yapmaya başladı. Evi dönüşecek olan kişilerin kapısını çalan şirketlerle karşı karşıya kalan hak sahipleri firmaların güvenilir olup olmadığını sorgulayacak mercilerin bulunmamasından yakmıyor. Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, sektöre olan ilginin sevindirici olduğunu ancak herkesin bu kadar kolay giriş yapmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Paranın sektöre giriş için yeterli olmadığına dikkat çeken Dumankaya, bilgi ve tecrübenin fark yarattığını aktardı. Dumankaya, "Ekonominin lokomotifi olarak bilinen bu sektörde yabancı girişlerinde sermayenin az olduğunu görüyoruz. Bu da daha çok sat-yap şirketlerinin açıldığını gösteriyor. Yabancı yatırımcılar konut inşaatından ziyade, otel ve ticari alan gibi sermaye girişine ihtiyaç duyulan alanlarda yatırım yapmalı" dedi. Dumankaya, yeni firmalarla işbirliğine gidecek vatandaşa ise teminat mektubu tavsiyesinde bulundu. 


Habertürk


Geri Dön