20 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm rezerv alanları!

Kentsel dönüşüm rezerv alanları!

Kentsel dönüşüm faaliyetleri kapsamında riskli bina olarak tespit edilen yapılarda ikamet eden kiracı ve maliklerin mağdur olmamaları açısından devlet birtakım olanaklar sunuyor. İşte onlardan biri: Kentsel dönüşüm rezerv alanları...



Kentsel dönüşüm rezerv alanları!

Kentsel dönüşüm faaliyetleri kapsamında riskli bina olarak tespit edilen yapılarda ikamet eden kiracı ve maliklerin mağdur olmamaları açısından devlet birtakım olanaklar sunuyor. 


Söz konusu riskli binada oturan kimselere 3 seçenek sunuluyor: 

- İnşaatı devam eden proje alanı içinde daire vermek,

- Hazır projelerden daire vermek,

- Sunulan daireyi kabul etmeyenlere para teklifi sunmak.


Kentsel dönüşüm rezerv alanları, yeni yerleşim alanları olarak tanımlanıyor. Kentsel dönüşüm rezerv alanları nasıl tespit edilir?


Rezerv konut alanı;

a) Alanın büyüklüğünü de içeren koordinatlı hâlihazır haritasını,

b) Alanın uydu görüntüsünü veya ortofoto haritasını,

c) Alanda bulunan kamuya ait taşınmazların listesini,

ihtiva eden dosyaya istinaden, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenir.


Rezerv yapı alanı:

a) Bakanlıkça resen belirlenebilir.


b)  TOKİ  veya İdare, birinci fıkrada belirtilen bilgi ve belgeleri ihtiva eden dosyaya istinaden Bakanlıktan rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunabilir.


c) Gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince, birinci fıkrada belirtilen bilgi ve belgeleri ihtiva eden dosyaya istinaden Bakanlıktan rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunabilir. Gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunulabilmesi için; bu talebin, talebe konu taşınmazların maliklerinin tamamının muvafakati ile yapılması ve bu taşınmazların yüzölçümlerinin yüzde yirmibeşinin mülkiyetinin, geliri dönüşüm projeleri özel hesabına gelir olarak kaydedilmek üzere, Bakanlığın uygun gördüğü, bağlı veya ilgili kuruluşuna veyahutta İdareye veya TOKİ’ye devrine muvafakat edilmesi gerekir.


(3) Maliye Bakanlığı rezerv yapı alanına ilişkin görüşünü otuz gün içinde bildirir.


Rezerv alanı ne demektir?


Geri Dön