19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm Türkiye'yi dönüştürecek!

Kentsel dönüşüm Türkiye'yi dönüştürecek!

Ticaret Odası'nın düzenlediği; 'Kentsel Dönüşüm Uzmanlığı' eğitim programında Kentsel Dönüşümün, Türkiye'yi dönüştürecek 'büyük bir fikir' ve 'İkinci kurtuluş savaşı' olduğu vurgulandı.



Ticaret Odası tarafından, İstanbul Üniversitesi ve Managenent Plus ile iş birliği yapılarak düzenlenen 'Kentsel Dönüşüm Uzmanlığı Sertifika Eğitimi Programı'nın ilk gününde; konuşmacı olarak katılan Managenent Plus Genel Müdürü Haldun Ersen, "Kentsel Dönüşüm Vizyonu ve Fırsatları Nelerdir? başlıklı sunumunda; Kentsel Dönüşümün Türkiye'yi dönüştürecek, insanı ön plana alan, inovatif bir fikir, büyük bir vizyon olduğunu söyledi. Ersen, Kentsel Dönüşüm kavramı üzerinden; "Yeni Türkiye" ve "Yeni Anayasa", kavramlarına göndermelerde bulundu, "Parlamenter sistemin ve Bürokratik sistemin revize edilmesi gerektiği" görüşünü dile getirdi. Sertifika Programının açılışında konuşan Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler de, bütün projelerinde 'önce insan ilkesi ile hareket ettiklerini, Balıkesir'in gelişimi için çalıştıklarını belirterek, "İnşallah yeni bir Balıkesir'i, daha ileri bir Balıkesir'i gelecek nesillere bırakacağız" dedi. Ermişler, Kentsel Dönüşüm Uzmanlığı Sertifika Programı'na katılarak destek veren Haldun Ersen'e teşekkür etti. 


YENİ ANAYASA VURGUSU 

Kentsel Dönüşüm projesinin büyük bir vizyonu ve fırsatları olduğunu, insanı ön plana alan ülkelerin en üst noktalara çıktığını vurgulayan Ersen, Kentsel Dönüşüm'ün, "İnsanı ezmeyen hedeflere ulaşmak için onlarla birlikte hareket eden bir proje... 'Yeni Türkiye'nin hedefi bu..." dedi. Konuşmasında Yeni Anayasa ihtiyacı üzerinde de duran, insanı ön plana alan bir anayasa gerektiğini vurgulayan Ersen, İnsana değer veren, ailelerin, şirketlerin, ülkelerin, belediyelerin, daha ileri gittiğini, daha çok geliştiğini belirterek, "Kentsel Dönüşüm de insana değer veren bir proje. İnsanı ikinci plana alırsanız hiçbir şey olmuyor. İnsana değer veren toplumlar, geleceği yaratabilir" diye konuştu. 


ANAYASANIN ÜZERİNDE BİR YASA 

Deprem kuşağında olan Türkiye'de milyonlarca riskli bina olduğunu, bir yıkım olursa yönetenlerin bundan sorumlu olacağını vurgulayan Haldun Ersen, Kentsel Dönüşüm Yasası'nın, Anayasa'nın üzerinde bir yasa olduğunu ileri sürerek, bu yasa sayesinde toplu yaşama yerlerinde yıkım, dönüşüm kararı alınabilmesi için büyük çoğunluk aranmasına da gerek kalmadığını söyledi. Ersen, bu yasa ile yıkım kararına karşı alınan 'Yürütmeyi Durdurma' kararlarının da önüne geçildiğini, dönüşüm işleminin çabuklaştırildiğini söyledi. 


KIPKIRMIZI BİR ÜLKEDE YAŞIYORUZ 

Türkiye'nin deprem kuşağı üzerinde olduğuna, Türkiye haritasında deprem kuşağını gösteren kırmızı bölümlerin çokluğuna dikkat çekerek, "Kıpkırmızı bir ülkede yaşıyoruz" diye vurgu yapan Haldun Ersen, Kentsel Dönüşümün bu açıdan önemine dikkat çekti. Ersen, "Ketsel Dönüşüm, bir koordinasyon işi, Ülkemizin en zayıf noktası ise koordinasyonsuzluk. Kurumlarda daireler arasında bile koordinasyon yok. Gelişmenin kaynağı koordinasyondan geçiyor" dedi. Kentsel Dönüşümün, 'kat karşılığı' bir iş olmadığını vurgulayan Managenent Plus Genel Müdürü Haldun Ersen, "Kentsel Dönüşümün, psikolojik, sosyolojik, depremsellik boyutları var. Kıpkırmızı bir ülkede yaşıyoruz. Sadece 'devlet yapsın' demekle de olmuyor. Vatandaş destek olmazsa olmaz" dedi. Bürokrasiden de şikayet eden, bürokratların yeniliklere uyum sağlamak istemediğini belirten Ersen, "Parlamenter sistem ve bürokrasi sistemimiz revize edilmezse olmaz. Milletvekili, bürokrat başka şeylerle uğraşıyor. Bu yüzden Yeni Türkiye'ye ihtiyaç var" diye konuştu. Eğitim programına, Balıkesirli mühendisler, inşaat firma sahipleri, emlak uzmanlar, belediyelerin ilgili dairelerinden görevlilerden oluşan 60'a yakın katılım oldu. Program beş gün daha devam edecek. 


BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'Nİ KUTLADI 

2012 yılında çıkan Afet Riski Altındaki Alanların Büyükşehir Belediyesi'nin Fransa'nın Cannes Dönüştürülmesi ile ilgili 6306 Sayılı Kanun'un şehrinde yapılan MIPIM Emlak Fuarı'na çok başarılı çıkması ile bu alanda "Türkiye'ye bir güneş bir katılım gerçekleştirdiğini de söyleyen Ersen, doğduğunu" söyleyen Haldun Ersen, daha da iddialı "Balıkesir Büyükşehir Belediyesi en iyi şekilde temsil konuşarak, Kentsel Dönüşüm projesi ile ilgili olarak; edildi. Çok büyük bir stant kuruldu ve çok muhteşem "Türkiye için 2. Kurtuluş Savaşı" tanımlamasını işler yapıldı" dedi. Ersen, Balıkesir'de yapılan yaptı, daha da iddialı bir ifadeyle ise, "Kentsel Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nin de başarılı bir çalışma dönüşüm; Anayasa'nın üzerinde bir yasa" dedi. olduğunu belirtti. 



Cemil Yurtman/Balıkesir Büyükşehir Merhaba


Geri Dön