29 / 03 / 2024

Mustafa Demir: Sulukule kentsel dönüşümünde kimseyi mağdur etmedik!

 Mustafa Demir: Sulukule kentsel dönüşümünde kimseyi mağdur etmedik!

Kentsel dönüşümde kötü örnek gösterilen Sulukule projesinin mimarı Fatih Belediye Başkanı Demir, Roman vatandaşlarla yaptıkları anlaşmaların tek tek kamera kaydı olduğunu, kimseyi mağdur etmediklerini savundu



Sulukule projesiyle eleştirilen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir kendisini video kayıtlarıyla savundu. 'Sarkozy'nin Paris'teki Romanlara yaptığı muameleyi burada asla ama asla yapmadık' diyen Demir AKŞAM'a yaptığı açıklamada 'Sulukule örnek projedir' dedi. .

Fatih'te Sulukule'nin yanı sıra Fener-Balat, Ayvansaray, Süleymaniye, Kapalıçarşı, Yedikule ve Yalı Mahallesi'nde dönüşüm çalışması yapılacağını, belirten Demir, Sulukule'nin çok tartışılmasının, orada oturanların Roman vatandaş olmasından kaynaklandığını savundu.

VİDEOLU SAVUNMA

Demir, şunları söyledi: 'Biz Roman vatandaşları oradan uzaklaştırdık diye eleştirildik. Sırf bu olay için Avrupa Parlamentosu'na çağrıldım. Projenin detayları, Roman hakları bunların hepsini konuştuk. Proje başlamadan, yani 5 sene önce oradaki Roman vatandaşlarımızla yaptığım görüşmelerin hepsinin video kayıtları var. Onlara, 'Projeden önce 10 bin liraya alacağınız evi projeden sonra 100 bin liraya alamayacaksınız. Onun için mülkünüze sahip çıkın' dedim. Hepsini tek tek uyardık. Hatta tapularına 'satılamaz' şerhi koydurduk. Buna rağmen sattılar. Ne kadarı sattı, ne kadarı mülk sahibi oldu bilmiyorum. Bazı Roman vatandaşlarımız teklif edilen yüksek paraları kabul edip evlerini sattı.'

Barcelona'da deniz kıyısında yaşayan Romanlar için de kentsel dönüşüm çalışması yapıldığını anlatan Demir, 'Sulukule proöesi  Barcelona'ya benziyor ama biz aynı uygulamaları yapmadık. Öncelikle orada yaşayanların burada kalmasını istedik. Sarkozy'nin Paris'te yaşayan Romanlara yaptığı muameleyi burada asla ama asla yapmadık. ' dedi.

Akşam



Geri Dön