20 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde bina güçlendirme!

Kentsel dönüşümde bina güçlendirme!

6306 sayılı Kanun’da güçlendirilebileceği teknik olarak tespit edilen yapıların güçlendirilebileceğinden bahsediliyor. Peki, kentsel dönüşümde bina güçlendirme nasıl ve hangi kanun esaslarına göre yapılır? İşte yanıtı..



Kentsel dönüşümde bina güçlendirme!

6306 sayılı Kanun’da güçlendirilebileceği teknik olarak tespit edilen yapıların güçlendirilebileceğinden bahsedilmesine rağmen, güçlendirme süreci hakkında herhangi bir hükme yer verilmiyor. 


Bu nedenle 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi olan bir binada güçlendirme konusunda bu Kanun’a göre hareket edilmesi gerekiyor.


Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19 uncu maddesine göre, bir binada güçlendirme yapılabilmesi için ya bütün kat maliklerinin beşte dördünün (4/5) yazılı rızasının olması ya da yapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması gerekmektedir.


Güçlendirme ile ilgili proje hazırlama ve uygulama sürecinin ise ilgili idaresi (Belediye veya Valilik) ile malikler arasında imar mevzuatı çerçevesinde devam etmesi gerekmektedir.


Bu kapsamda; idare tarafından yıkım için verilecek süre zarfında, malikler tarafından güçlendirme projesinin hazırlatılması ve belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde Belediyeye, bu sınırlar dışında ise Valiliğe başvurularak imar mevzuatı çerçevesinde ruhsat alınması gerekmektedir. 


Akabinde güçlendirme işinin sürüncemede kalmadan gerçekleştirilmesi için, yapılacak işin mahiyetine göre idare tarafından maliklere makul bir süre verilerek, süre sonunda güçlendirme yapılıp yapılmadığı ilgili idare tarafından kontrol edilecektir.


Güçlendirme işi tamamlandıktan sonra, kat maliklerince ilgili belediyesinden alınacak yapı kullanma izin belgesine istinaden, tapu kütüğünün beyanlar hanesindeki riskli yapı şerhinin kaldırılması için ilgili tapu müdürlüğüne bildirimde bulunulması gerekecektir.



Kentsel dönüşümde harç muafiyeti 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön