25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde çarpık kentleşme ortaya çıkabilir!

Kentsel dönüşümde çarpık kentleşme ortaya çıkabilir!

Kentsel dönüşüm son yılların moda deyimi oldu. İlde ilçede kasabada hemen hemen her yerde eski mahalleler konumuna ve şekline ve işlevine bakmadan sökülüp yerine yenileri yapılıyor.



Kentsel dönüşüm son yılların moda deyimi oldu. İlde ilçede kasabada hemen hemen her yerde eski mahalleler konumuna ve şekline ve işlevine bakmadan sökülüp yerine yenileri yapılıyor. 


Evet eskileri söküp yerine yenisini daha güzelini ve daha tekniğe uygunun yapmak güzeldir.  Ancak Kentsel dönüşüm yapacağız derken çarpık kentleşmelerin de ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. Şehrin kenarına kurulmuş bahçeli evlerden oluşan bir mahalleyi düşünün hele bu mahalle bir tepenin üzerine veya yamacına yapılmışsa bu evlerde haya kullanılabiliyorsa işte bu evleri söküp yerine beton yığınları dikmenin bir anlamı yoktur. 


Bir de eski evleri sökerek elde edilen arsalar daha değerli hale geldiği için daha çok bina yapmak adına bu mahallerde yeteri kadar yol ve yeşil alan kalmıyorsa işte o zaman iş daha da faciaya dönüşebilir. Eski Gültepe yeni Köşk Mahallesini buna bir örnek gösterebiliriz. Eski evler sökülmüş yerlerine ise neredeyse hiç değişiklik yapılmadan beton yığınları çok katlı binalar dikilmiş yeşil alan denecek bir yer bırakılmamış. Yollar dersen eskisi nasıl ise aynı haliyle kalmış daracık ve virajlarla dolu yollar alarak kalmışlar. 


Bu dar yolların ortasına birde dubaların dikilmiş olduğunu düşünürseniz sabahları ve akşamları işe gidiş ve gelişlerde uzun kuyruklar oluşmakta trafik içinden çıkılmaz bir hal almaktadır. 


Bu mahalleri de bırakın yeşil alan ve parka rastlamayı kaldırımlara bile ağaç dikilmemiş adeta yeşile hasret mahalleler oluşturulmuş vaziyettedir. İşte bu çarpıklıkların yaşanmaması için yeni imara açılan bölgelerde daha dikkatli davranımlısı gerekmektedir. 


Hele bahçeli evleri söküp yerine hiç bahçesi olmayan beton yığınlarını ev diye dikiyorsanız işte o zaman siz hizmet yapmış olmazsınız güzel olanı bozup yerine ucube bir şehir kurmuş olursunuz. 


Bir kez daha belirteyim ki siz vatandaşa daha iyi hizmet etmek istiyorsanız yaptığınız işin eskisini aratmayacak şekilde olması gerekir. Bir dağın yamacında bulunan bahçeli ve az katlı evleri yıkıp yerine çok katlı binalar dikerseniz o bölgeyi imar etmiş olmaz sadece birilerine yeni rant kapısı açmış olursunuz. 


Birde böyle bir yerde ki evlerin bir kısmını yüksek katlı yaptırıp bir kısmını da olduğu gibi bırakırsanız siz adata çarpık kentleşmeyi kendi elinizle yapmış olursun9uz.  Yazının başında da belirttiğim gibi son yıllarda Kentsel dönüşüm moda bir deyim oldu. 


Her iş başına gelen belediye başkanı gerekli gereksiz her yerde bir kentsel dönüşüm projesi başlatıyor. Dilerim ki bundan sonra herkes yaptıklarını yapacaklarını yeniden gözden geçirir ve kentsel dönüşüm yapıyorum diye çarpık kentleşme yapmaz. 


Kayseri Meydan/Rıfat Açıkgöz


Geri Dön