19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde 'emsal artışı ve metrekare' önemi!

Kentsel dönüşümde 'emsal artışı ve metrekare' önemi!

Gazeteci Yalçın Bayer, "Dönüşüme girmesi gereken iki milyon ev için 10-15 yıllık plan yapılmalı. Evler TOKİ, KİPTAŞ veya anlaşılan başka müteahhitler tarafından emsal artışı olmadan ve metrekare değişmeden belli bir kârla yenilenmeli'' diyor.



Hürriyet gazetesi köşe yazarlarından Yalçın Bayer bugün köşesinde "‘Kentsel dönüşüm önerimdir" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları;

Kentsel dönüşüm sağlıklı ve güvenli evlerde huzur içinde yaşamak için yapılmalı, şehrin yoğunluğunu arttırmamalı ve kişilere rant aracı olmamalı.

Şehir yoğunluğunu arttırmadan dönüşüm için devletin ve yerel yönetimlerin devreye girmesi lazım. Dönüşümün önündeki iki önemli engel, “para verilmek istenmemesi” ve “daha fazla daire isteği”. Bunun sonucu kuş yuvası gibi evlerde -Bırakın evde yaşlı bir büyüğü, kız-oğlana ayrı oda veremiyoruz. Ondan sonra yaşlı bakımevlerine muhtaç oluyoruz- ve artan trafik vs sorunlarla yaşanamaz şehirlerde geçmişi özleyerek veya başka beldelere taşınarak yaşamak zorunda kalıyoruz.

Dönüşüme girmesi gereken iki milyon ev için 10-15 yıllık plan yapılmalı.

Evler TOKİ, KİPTAŞ veya anlaşılan başka müteahhitler tarafından emsal artışı olmadan ve metrekare değişmeden belli bir kârla yenilenmeli. Düşük ve uzun vadeli kredilere rağmen inşaat maliyetine katılamayan dairelerin parasını kamu verecek ve verdiği kadar tapuda hisse sahibi olacak.

Gereken fona İBB, devlet belli oranlarda katılacak. Daire sahibi, emlak vs vergileri ödemek kaydı ile bu evde kira ödemeden oturacak. İleride daire satılmak isteniyorsa kamu da parasını alacak. Ya da şahıs devletten satın alacak. Böylece binalar, her sene 10 milyar civarında ayrılan bir fonla rahatlıkla yenilenir.

Zaman içinde bu para da geri gelir. Aksi durumda gelecek depremin yıkım maliyetleri yüz milyarlarca lira zarara sebep olur. Yoksa ülke olarak altından kalkamayız. 

İstanbul’daki hafriyatın hesabı mutlaka sorulmalı!


Geri Dön