25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde emsal ne demek?

Kentsel dönüşümde emsal ne demek?

Kentsel dönüşümde yıkılan evinin yeniden inşası sürecinde isteyen vatandaşların parsellerini birleştirmeleri durumunda yapılara emsal artış hakkı veriliyor. Peki, kentsel dönüşümde emsal ne demek? İşte yanıtı..



Kentsel dönüşümde emsal ne demek?

Kentsel dönüşüm projesi dahilinde devlet eliyle veya anlaşma yoluyla riskli olduğu tespit edilen yapılar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor.


Kentsel dönüşümde yıkılan evinin yeniden inşası sürecinde isteyen vatandaşların parsellerini birleştirmeleri durumunda yapılara emsal artış hakkı veriliyor.


Ancak parseller ne kadar büyürse, emsal artışı da o oranda artıyor. Parseller birleştiğinde, yol genişlemesi, yeşil alan, park, otopark gibi alanlar için yer ayrılması gerekiyor.  


En az 800 metrekareye kadar parsel birleşmesi halinde bu haklar veriliyor. Emsal oranı 1 olan bir arazi için, 1.50’ye kadar artış yapılabilecek. İnşaatın metrekaresi yüzde 50 artabilecek. 


10 bin metrekareye kadar birleşme sağlanıp, bunun da yüzde 25’i yol genişlemesi, yüzde 10’u park için ayrılırsa, 15 bin metrekare inşaat hakkı verilecek.


Buna karşın; İstanbul Kadıköy'de Mayıs 2014 tarihine kadar müracaatta bulunulmamış yapılara % 25 emsal dışı kullanım hakkı verilmezken; bu tarihten önceki müracaatlara % 25 emsal dışı kullanım hakkı veriliyor. Peki, kentsel dönüşümde emsal ne demek?


Emsal bir diğer ifade ile kat alanı katsayısı (KAKS); bir arsanın üzerine yapılacak toplam inşaat alanını belirleyen bir oran olarak karşımıza çıkıyor. 


KAKS (Kat Alanı Kat Sayısı) değeri, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor.


Örneğin, 1.000 metrekarelik bir arsanın imar durum belgesinde Kaks değerinin 2.0 olduğunu farz edelim. Kaks değeriyle arsa üzerine inşa edilebilecek toplam inşaat alanı KAKS değeri ile arsa alanının çarpılması sonucunda bulunuyor.


Bu hesaplama formülüne göre, yukarıdaki bilgilere sahip arsa üzerinde 1.000 x 2.0 = 2.000 metrekare inşaat alanına sahip yapı yapılabiliyor.


Kentsel dönüşümde toprak tapulu evler ne olacak?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön