18 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde ikinci perde!

Kentsel dönüşümde ikinci perde!

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Durbakayım, "Kentsel dönüşümde Türkiye'de birinci perdeyi kapattık, ikinci perdeye geçiyoruz. Torba kanuna koyulacak birtakım hazırlıklar var" dedi.



Bu yıl "Kentsel Strateji Doğrultusunda Akıllı Şehirler ve Binalar" temasıyla İstanbul'da düzenlenen "5. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi" gerçekleştirildi. 

Kentsel dönüşümde ikinci perde!

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım kongrede konuşma yaptı. Durbakayım, "Kentsel dönüşümde Türkiye'de birinci perdeyi kapattık, ikinci perdeye geçiyoruz. Torba kanuna koyulacak birtakım hazırlıklar var." dedi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, "Hak sahipleri ile müteahhitler olarak karşı karşıya kaldık." diyen Durbakayım, "Yasadan yararlanarak satışa gittiğimizde, satış olmadan da imzalar alındı çoğu kere... Hak sahipleri, bunu kendilerine atılmış bir gol olarak düşünüp bir kenara not ettiler. İnşaat uzun bir süreç, zaman zaman imzalar gerekiyor, onaylar alınması gerekiyor, buralarda bize müthiş engel çıkarıyorlar. Akıl almayacak şekilde engel çıkarıyorlar. Burada devlet mekanizması arada olursa biz devlete karşı sorumlu olup görevimizi o şekilde alırsak, hak sahipleri de hakkını alırsa çok daha iyi olacak. Burada olay riskli yapıdan kurtulmak..." ifadelerini kullandı. 

Faiz konusuna da değinen Durbakayım, mortgage ikinci el piyasaları oluşması durumunda sistemin faiz oranını kendi kendine dengeleyebileceğini söyledi. Durbakayım, "Vergi ve harçlarda eğer devletin kaybı olmadan, total geliri aynı olmak suretiyle daha da yayılan bir sistem olursa hem kayıt dışılık azalır hem de bizlere karşı adaletsiz olan bu sistem ortadan kalkar. Çünkü vergi vermeyen, az gösteren daha fazla kar ediyor. Bizim gibi sistem içinde olanların kar marjı kalmadı. Biz mevcudu muhafaza etme çabası içindeyiz." dedi. 

Kentsel dönüşümde herkesin bir iman tazelemesi gerek"

Kentsel dönüşümde ikinci perde!

20 yılda da sorunlu ve deprem riski taşıyan 7,5 milyon yapının dönüşmesi ile ilgili yıllık 500 bin gibi bir hedefin bulunduğunu ifade eden  TOKİ  Kentsel Dönüşüm ve İmar Planlama Daire Başkanı Uğur İnan şu ifadeleri kullandı; "Başka bir tabirle herkesin bir iman tazelemesi gerek. Dönüşümdeki bütün aktörlerin, vatandaşından belediyesine, kamu otoritelerinden finans tarafındaki aktörlere kadar dönüşümün gelir elde etmek ya da vatandaş açısından zenginleşmek gibi bir çerçeveden ele alınmaması gerekir. Buna barınma hakkının sağlanması ve daha büyük felaketlerle karşı karşıya kalınmaması noktasında bir seferberlik olarak bakmak gerek. Buna göre konunun ele alınıp sistematik ve hızlı şekilde içinin doldurulması gerek."


Geri Dön