19 / 04 / 2024

Rıdvan Murat: Kentsel dönüşümde çelik kullanılmalı!

Rıdvan Murat: Kentsel dönüşümde çelik kullanılmalı!

Zbs Alfaçelik İnşaat Genel Müdürü Rıdvan Murat deprem riski taşıyan, arsa sıkıntısı bulunan ve gecekondulaşma sorunu yaşayan Türkiyenin ihtiyacı olan kentsel dönüşümde mutlaka çelik yapılara yer verilmesi gerektiğini söyledi



Deprem riski taşıyan, arsa sıkıntısı bulunan ve gecekondulaşma sorunu yaşayan Türkiyenin ihtiyacı olan kentsel dönüşümde mutlaka çelik yapılara yer verilmesi gerektiğini dile getiren Zbs Alfaçelik İnşaat Genel Müdürü Rıdvan Murat, İyi bir kentsel dönüşüm ancak hızlı, depreme dayanıklı, çevreci ve ekonomik bir yapı malzemesi olan çelikle mümkün dedi.

Türkiyenin ilk yapısal çelik şirketlerinden biri olan Zbs Alfaçelik İnşaatın Genel Müdürü Rıdvan Murat, İstanbul başta olmak üzere Türkiyede depremin hasar riskinin en aza indirilmesinin, gecekondulaşmanın önüne geçilmesinin ve arazi sorununu çözülmesinin ancak kentsel dönüşümle mümkün olacağını söyledi. Dönüşüm sağlanırken çelik yapılara ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Murat, Türkiye bir deprem ülkesi. Çelik, betonarmeye göre daha esnek bir yapı malzemesi. Unutulmamalıdır ki betonarme yapılara göre, çok daha esnek ve hafif olan çelik yapılar deprem anında tahliye için zaman kazandırır ve çok büyük dizayn hataları yapılmadığı takdirde en kötü durumda bile içindeki insanlara yaşam alanı bırakır dedi.

Sağlam oluşunun yanı sıra çeliğin betonarmeye göre, daha ekonomik, hafif ve çevreci bir yapı malzemesi olduğunu belirten Rıdvan Murat, topluma hakim olan Çelik betonarmeye göre pahalıdır görüşünün gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Murat, Biz buna katılmıyoruz. Çünkü çeliğin ömrü betonarmeye göre çok daha uzundur. İmalatı ve montajı son derece hızlıdır. Ayrıca çelik geri dönüşümlü bir üründür. Çelik bir proje 50-60 yıl sonra dahi geri dönüştürülüp kullanılabilir. Bu avantajları sebebi ile, yurt dışında konut sektöründe de çelik kullanımı çok yaygındır diyerek sözlerini bitirdi.


Geri Dön